Napravite rumenilo kod kuće - Potrebni su vam samo prirodni sastojci

Rumenilo možete da napravite i sami. Rumenilo nije samo šminka, već čarolija koja osvjetljava vaše lice bojama.

Ali, nisu sva rumenila stvorena jednaka. Mnogi popularni kozmetički brendovi koriste hemikalije koje mogu biti štetne za vašu kožu, izazivajući iritacije, začepljenje pora ili alergije. Kako biste zadržali prirodni sjaj i istovremeno pratili svoj stil, vrijeme je da postanete kreativni i naučite kako da napravite svoje rumenilo kod kuće, koristeći samo prirodne sastojke.

Osnove izrade domaćeg rumenila su jednostavne. Potrebno je samo nekoliko prirodnih sastojaka poput gline i pigmenata. Kaolin glina, na primjer, ne samo da pomaže sastojcima da se sjedine, već i čisti vašu kožu, sprječavajući začepljenje pora. Aru prah, dobijen iz korjena tropskih biljaka, dodaje svjetlije nijanse rumenila.

Što se tiče boje, priroda nudi razne opcije. Od cvekle za tamno roze nijanse do kurkume za duboke narandžaste tonove, postoji mnogo prirodnih pigmenata koji će dati boju vašem rumenilu.

Evo nekoliko jednostavnih recepata za domaće rumenilo:

Za svjež, breskvasti sjaj: Pomiješajte prah korjena cvekle, latice breskve i aru prah u jednakim dnelovima. Čuvajte u staklenoj posudi i rumenilo će ostati svježe nekoliko mjeseci.

Za intenzivniji efekat: Pomiješajte prah hibiskusa, aru prah, mljeveni cimet ili đumbir, eterično ulje lavande i tamjana. Ovo rumenilo ne samo da daje boju, već i hrani vašu kožu.

Izrada domaćeg rumenila ne samo da je zabavna aktivnost, već i omogućava vam da znate tačno šta nanosite na svoje lice. Isprobajte ove recepte i otkrijte ljepotu prirodnog rumenila.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Tekst objavila: Jasminka Mulić