Zbog OVOGA žene brže STARAJU!

Mnoge majke kažu da su zbog roditeljskih briga ostarile. Nauka je dokazala da u tome zaista ima istine.

Istraživanje je otkrilo da žene stare brže - njihovo starenje je ubrzano za dvije godine svaki put kada se porode. To znači da, što više djece imaju, njihov životni vijek je, teorijski, kraći. Studija u kojoj je učestvovalo više od 3.200 žena starosti od 20 do 22 godine, pokazalo je da porođaj ima loš efekat na ćelijskom nivou.

Kod majki koje imaju nekoliko djece, starost ćelija je veća za pola godine do dvije godine svaki put kada se porode, otkrili su istraživači sa "Nortvestern" univerziteta u Ilinoisu. U ovom istraživanju oni su tražili dva markera ćelijskog starenja - dužinu telomjera i epigenetsku starost - a oboje su "nezavisan indikator smrtnosti".

Vodeći autor studije Kalen Rajan kaže da su "oba markera starija kod žena koje su prošle kroz više trudnoća".

"Čak i kada smo u obzir uzeli druge faktore ćelijskog starenja, broj trudnoća je i dalje u vrhu", dodaje on.

Tim istraživača saopštio je da ćelijske promijene u trudnoći imaju veze sa promjenama i prilagođavanju majčinog imunog sistema. Sada slijedi studija na ženama čija je ćelijska starost izmjerena 2005. godine, kako bi se vidjelo da li ćelije ostaju stare i kasnije u životu.

Bez obzira na starenje ćelija ili ne, svaka majka će vam vjerovatno reći da je sve vredno toga prvi put kada ugledaju svoju bebu.

Izvor:Kolektiv.me