Četiri najgora jutarnja napitka koja često izazivaju nadimanje

U gužvi i užurbanosti svakodnevnog života, mnogi od nas se okreću slatkim jutarnjim napicima kako bi započeli dan naletom energije.

Od zaslađenih kafa i čajeva do voćnih sokova i energetskih napitaka, ovi napici nude brzu energiju koja može biti primamljiva za one koji traže ugodan početak jutra.

Međutim, bitno je biti svjestan potencijalnih nedostataka povezanih sa konzumiranjem slatkih pića, jer kod nekih pojedinaca mogu biti povezani sa nelagodom i nadimanjem.

Ipak trebalo bi da izbjegavate voćne sokove sa visokim sadržajem šećera, kafu sa puno mlijeka, napitke sa proteinskim prahom i energetska pića.

Voćni sokovi sa visokim sadržajem šećera

Voćni sokovi sa visokim sadržajem šećera, iako naizgled osvježavaju, mogu doprinijeti nadimanju kod nekih osoba. Ovi sokovi često sadrže povišenu količinu fruktoze, prirodnog šećera koji se nalazi u voću.

Kafa sa punomasnim mlijekom

Punomasno mlijeko koje se obično koristi za kafu, sadrži laktozu, šećer koji nekim ljudima može biti težak za probavu.

Intolerancija na laktozu može dovesti do nadimanja. Neke osobe su osjetljive ili netolerantne na ove aditive kao što su mliječni proizvodi, rafinirani šećer ili vještački zaslađivači arome. Moguće je da će pogoršati vašu nadutost dodavanjem sastojaka na koje ste osjetljivi, a da toga nisu svjesni.

Napici sa proteinskim prahom

Proteinski prah, popularan dodatak za izgradnju mišića i oporavak, ponekad može biti povezan sa nadimanjem kod određenih osoba. Ova nadutost može nastati zbog nekoliko faktora, uključujući prisustvo određenih aditiva, laktoze ili alergena u nekim proteinskim prahovima. Neke formulacije sadrže vještačke zaslađivače, šećerni alkohol ili proteine ​​na bazi mliječnih proizvoda koji mogu da doprinesu probavnoj nelagodi i nadimanju kod osoba sa osjetljivim stomakom.

Energetska pića

Energetska pića, poznata po svojim stimulativnim efektima i sadržaju kofeina, mogu doprineti nadimanju kod nekih osoba. Ovi napici često sadrže visok nivo šećera, vještačkih zaslađivača i karbonizacije, što može dovesti do povećanog nadimanja. Takođe, kofein u energetskim pićima može imati diuretski učinak, potencijalno uzrokovati dehidraciju i uticati na ravnotežu tečnosti u tijelu. Dehidracija može dovesti do osjećaja nadutosti i nelagode.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija, Pixabay