Mocarela vam je preskupa? Napravite ovaj sir od samo dva sastojka

Čuveni italijanski mocarela sir od sada možete napraviti i u svom domu, a potrebna su vam samo dva sastojka. Samo je bitno da nabavite punomasno mlijeko da bi imala potrebnu masnoću. Prilikom pripremanja omiljenih specijaliteta sa njom takođe će se razvlačiti i imaće prepoznatljiv ukus.

Sastojci:

 

– 2 litra nepasterizovanog mlijeka

– sirće

 

Priprema:

 

Mlijeko zagrijte, ali ne treba da bude previše vrelo. Idealna temperatura je ona u kojoj prst možete da držite u mlijeku, a da vas ne opeče. Dodajte u 4 kašičice sirćeta, lagano miješajući bez prekidanja.

Ovaj proces se odvija polako pa budite strpljivi i miješajte dok mlijeko ne počne da se odvaja i stvara sve veće grudvice.

Pokupite sir rukama, ocijedite ga i napravite kuglu, pa ga stavite i zagrijanu vodu. Za to možete koristiti i tečnost ostalu nakon pravljenja sira, malo je zagrijte da bude vruća toliko.

U vrućoj vodi ga držite oko pet minuta pa iscijedite rukama. Potom ga vratite, malo miješajte, iscijedite i ponovite taj postupak dva do tri puta.

Nakon toga kuglicu sira stavite u ledenu vodu na minutu, dva. Savjet je da u vodu stavite kockice leda da bude što hladnija. Izvadite, ocijedite pa ponovite i ovaj postupak dva do tri puta. Nakon ovoga sir se spreman za jelo.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay.com