Ove namirnice će vam pomoći da očistite organizam od nikotina

Svi smo svjesni negativnog uticaju cigarete i nikotina na naš organizam. Ako ste prestali da pušite ili ste pak strastveni pušač, najbrži način da tijelo očistite od nikotina jeste da ove namirnice uvrstite u jelovnik.

Spanać

Folna kiselina vrlo je važna za procese koji se odvijaju u organizmu, ali isto tako pomaže tijelu da se riješi nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u spanaću.

Brokule, karfiol, prokule i kupus

Osim što ovo povrće sadrži polifenole koji su se pokazali korisnima u smanjivanju raznih upala u sistemu za varenje, takođe sadrži antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina. Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove kvalitete.

Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem tijelo gubi potrebnu tečnost te organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode koju lako možete da napravite sami i zelenog čaja prepunog antioksidanata pomoći će vam da izbacite nikotin iz tijela.

Šargarepa

Nikotin uništava kožu i čini je beživotnom i suhom. Želite li da se riješite ove ružne nuspojave pušenja, jedite što više šargarepa. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tijela. Šargarepa iscijedite u sokovniku pomiješanu s jabukom i limunom ili je stavite u salatu.

Kivi, limun i pomarandže

Osim vode, nikotin iz tijela izbacuje i vitamine A, C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine, posegnite za kivijem ili pak popijte čašu limunade. Sok od pomorandže hidrira tijelo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscijedite dvije narandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracia/Pixabay.com