Kako da vježbate odmor? Trikovi stručnjaka za smanjenje stresa

Svakome od nas je potreban odmor od svakodnevnih obaveza, posebno kako se radna nedjelja približava kraju. Jedva čekamo vikend kada, ukoliko je moguće, posvetimo određeno vrijeme i odmoru od svih i svakog. Međutim, uslijed toliko stresa i napetosti, često ne umijemo da se opustimo i prepustimo se trenucima relaksacije.

Da li nekad razmišljate o vremenu koje vam je potrebno da se odmorite ne računajući spavanje tokom noći? Opuštanje nam daje energiju, jača mentalnu snagu. Možda vam nemoguće djeluje da pronađete trenutak apsolutnog mira u kome vas niko neće uznemiravati. Međutim, potrebno je samo malo promjena koje je potrebno unijeti kako biste se opustili i uživali u blagodetima.

Psiholog Greter Gud predstavlja kratak vodč za brz ali i efikasan odmor, prenosi "News beast". Za početak odbijte da dodajete nove zadatke u svoj raspored, a ujedno počnite da produžavate pauze u svom poslu. Tako ćete pomoći svom umu da se oslobodi stalnog unutrašnjeg dijaloga, pritužbi i poteškoća.

Prvo što bi trebalo da uradite kada se probudite jeste da odete na tuširanje toplom vodom. Šta god da vas tišti, ovo će pomoći da se oslobodite.

Kada sjednete da jedete, ne počinjite odmah. Napravite kratku pauzu gledajući hranu prije nego što počnete da je konzumirate.

Fokusirajte se na disanje i koliko dugo vam traje udisaj, a koliko izdisaj.

Kada završite neku obavezu ili posao, ne započinjite odmah drugi. Sačekajte malo prije nego što vam se slegnu utisci od prethodno urađenog posla pa onda prionite na drugi.

Dopustite sebi da sjedite neko vrijeme mirno. Dakle, pod ovim mislimo da nema telefona, televizora, knjige, drugih ljudi oko vas - samo vi. Ovo je i neka vrsta meditacije.

Potrudite se da sebi obezbijedite vrijeme da radite ono što volite - i da za to nikome ne polažete račune. To su takođe trenuci kada um može da odmori.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Shutterstock

Tekst objavila: Jasminka Mulić