Ova konzervirana hrana može ozbiljno da naruši vaše zdravlje

Konzervirana hrana je odlična opcija kada vam je potreban brz obrok ili užina. Međutim, ušteda vremena ne bi trebalo da bude na štetu vašeg zdravlja.

Pasulj

Nutricionisti ističu da treba biti oprezan kada je u pitanju kupovina gotovog pasulja iz konzerve. Konzervirani pasulj je često pun zasićenih masti, šećera i nepotrebnih dodataka.

Supe

Mnoge supe u konzervi sadrže previše soli. Jedna studija Kanadskog instituta za zdravstvena istraživanja (CIHR) pokazuje da kondenzovane supe spremne za serviranje imaju neke od najviših nivoa natrijuma u ​​kanadskoj pakovanoj prehrambenoj industriji. Ista studija je takođe otkrila da je supa jedan od najvećih doprinosa natrijuma u ​​kanadskoj ishrani – zajedno sa konzerviranim i kisjelim povrćem.

Tjestenina

Prethodno kuvana tjestenina u sosu je jedna od najnezdravijih konzerviranih namirnica. Puna je šećera i soli — što je, nažalost, dio zašto ima tako dobar ukus.

Na primjer, konzerva špageta sadrži 1.070 mg natrijuma i 20 g šećera. To je 46 odsto preporučenog unosa soli i 20 odsto više od preporučenog unosa šećera.

Voće u sirupu

Banka hrane Vaterlo preporučuje izbjegavanje konzerviranog voća upakovanog u sirup zbog visokog sadržaja šećera. Konzervirano voće u laganom sirupu sadrži 21 odsto vašeg dnevnog preporučenog unosa šećera, a sve preko 15 odsto je zaista mnogo, navode stručnjaci.

 

Izvor: Kolektiv

Foto:  Ilustracija, Pixabay

Tekst objavila: Jasminka Mulić