Zašto je važno da pijemo vodu prije odlaska na spavanje?

Mnogo je benefita redovnog pijenja vode za naš organizam, i to od trenutka kad otvorimo oči pa do polaska na spavanje.

Nema potrebe nikoga podsjećati na dobrobiti hidratacije tijela. Čak i mala dehidratacija negativno utiče na sve tjelesne funkcije, a može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme.

Čašu vode trebalo bi da pijemo na svakih sat vremena. Voda koja se popije ujutru, odmah nakon buđenja, imaće drugačiju ulogu nego ona koju ćemo piti prie odlaska u krevet.

U posljednjem slučaju, to može čak smanjiti rizik od srčanog udara, jer utiče na funkcionisanje naše cirkulacije. Čak i blaga dehidratacija može negativno uticati na funkciju endotela i tako doprinijeti srčanim oboljenjima i smanjenim fizičkim performansama.

Zašto bi, takođe, trebalo piti vodu prije spavanja

Tokom dana sila gravitacije zadržava vodu u donjem dijelu tijela (zato su nam noge često otečene u drugoj polovini dana). Kada idemo u krevet, u ležećem položaju, noge su nam na istom nivou kao i bubrezi, što ovom organu olakšava uklanjanje vode i toksina iz tijela.

Stoga bi trebalo da pijemo vodu prije spavanja kako bismo spriječili štetne promjene u tijelu. Kao rezultat nedostatka vode, krvni pritisak opada, a volumen mu se smanjuje, pa srce mora da radi sve brže i jače kako bi održalo cirkulaciju. Nedostatak vode utiče i na koncentraciju elektrolita, što može poremetiti rad mišića.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Tekst objavila: Jasminka Mulić