Šta je zdrava zamjena za šećer? Zamijenite ga ovim ukusnim namirnicama

Ako volite slatko i ne želite da pretjerujete, možda ste u potrazi za najzdravijim zamjenama za šećer koje će vam omogućiti da uživate u maloj poslastici, ali bez skoka šećera u krvi

Postoje neke alternative za šećer koje će vam pomoći da smanjite unos šećera, a da pritom ne žrtvujete svu tu slatkoću koju volite.

Dijetetičar i nutricionista Kim Šapira, kaže da šećer može biti dio ishrane, ali u umjerenim količinama. On preporučuje da se ne fokusirate na potpuno ograničavanje šećera, već da posmatrate kako to jedete.

- Rođendanska torta za rođendan je uvijek dobra ideja, veći problem je kada rođendanska torta postane svakodnevna navika. Najbolje što možemo da uradimo je da u ishranu dodamo više voća i povrća, vlakana i fermentisane hrane.

Odlučite se za prirodne zaslađivače kao što su javorov sirup i med.

- Ako tražite opciju da zamijenite šećer, javorov sirup, agava i med bi trebalo da budu na vašoj listi, jer su često manje obrađeni od šećera i sadrže minerale u tragovima, vitamine i antioksidante - kaže Šapira.

Takođe oni imaju niži glikemijski indeks u poređenju sa rafinisanim šećerom. Drugim riječima, ove zamjene mogu izazvati sporije i stabilnije povećanje šećera u krvi u poređenju sa šećerom.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija, Pixabay

Tekst objavila: Jasminka Mulić