Bolno je, ali pustite dijete da se razočara: Evo zašto je to važno

Razočaranja su sastavni dio odrastanja i kupovina nikako nije način na koji treba da ga utješite dijete.

Ukoliko, na primjer, zabranite djetetu da gleda crtaće prije spavanja, vjerovatno će biti razočarano. Razočaranja ga čekaju na svakom ćošku tokom odrastanja i ne možete uvijek da ga zaštitite. Umjesto toga, bolje je da ga naučite kako da se nosi sa svojim emocijama, umjesto da se žali, histeriše ili krivi sve oko sebe - evo šta vam je činiti.

Pokažite empatiju i razumijevanje

Počnite od toga što ćete djetetu dati do znanja da poštujete njegove emocije i da saosjećate sa njim. Na primjer, mogu da pomognu neke od fraza: "Razumijem kako se sada osjećaš", "Da, vrlo je neprijatno i razočaravajuće", "I ja bih bila razočarana da sam na tvom mjestu".

Tako će djetetu biti jasno da ga razumijete i podržavate kada osjeća negativne emocije.

Fokusirajte se na činjenice

Objasnite djetetu da, uprkos njegovim osjećanjima, realnost ne može da se promijeni. Na primjer: "Razumijem da si razočaran, ali činjenica je da je napolju oluja i da ne možeš sada da ideš u park da se igraš".

Pomozite mu da riješi problem

Kako biste umanjili tenziju, upitajte djete da smisli šta bi sada želio da radi ili ponudite da zajedno radite nešto što voli. Ako voli da crta, to je idealna aktivnost, jer ima terapeutsko dejstvo na djecu i dobro im utiče na raspoloženje.

Svakako, ohrabrite mališana da zajedno razmislite šta se može uraditi u određenoj situaciji, a šta ukoliko se takva situacija ponovi. U zavisnosti od uzrasta, dobro bi bilo da mu objasnite da postoje stvari u životu koje ne možemo da kontrolišemo.

Pratite svoju reakciju

Obratite pažnju na to kako vi reagujete na razočaranja. Ukoliko se žalite, vičete, krivite sve oko sebe, bilo bi dobro da to osvestite i pokažete detetu kako da se na dobar način nosi sa razočaranjem: priznajte da ste besni, ali da ćete se izboriti sa tim. Sledeći put kada se nađete u takvoj situaciji, pronađite drugi način da iskažete negativne emocije.

Šta ne treba da radite?Razočaranja su sastavni deo odrastanja i kupovina nikako nije način na koji treba da ga utješite dijete.

Ono što mnogi roditelji rade, a ne bi trebalo je da nipodaštavaju negativne emocije koje dijete osjeća, jer ingorisanje ili skrivanje emocija može ostaviti psihološke posljedice.

Takođe, nije dobro ni da pokušavate da potkupite dijete, tj. da mu ublažite bol i razočaranje koje osjeća tako što ćete mu nešto kupiti. Ono mora da nauči da se suoči sa teškim i neprijatnim situacijama.

Imajte na umu da mala djeca na razočaranje često reaguju bijesom. Nemojte da i vi pod uticajem njegovog ponašanja počnete da bjesnite i vičete, već budite strpljivi, objasnite mu zašto ne može da dobije to što želi i ponudite mu zagrljaj kao utjehu.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić