Kako plastika utiče na našu ishranu i zdravlje - I možemo li to zaustaviti?

Da li ste ikada razmišljali o tome koliko plastike unosimo u organizam svakodnevno?

Možda ste svjesni plastičnih flaša, automobila ili telefona, ali da li ste razmišljali o hrani koju jedemo, vodi koju pijemo ili vazduhu koji udišemo?

Prema Nacionalnoj geografiji i Centru za međunarodno ekološko pravo, godišnje unesemo između 22.043.000 i 22.146.000 mikroplastičnih čestica. I to dok jedemo, pijemo ili čak dok dišemo.

Studija objavljena u časopisu Current Environmental Health Reports otkrila je mikroplastiku u preko 800 vrsta životinja, s posebno visokim nivoima u ribi i školjkama.

Ove čestice, ako se unose u prekomjernim količinama, mogu oštetiti imuni sistem i narušiti ravnotežu crijevne flore.

Ali šta možemo učiniti povodom ovog problema?

Iako je teško potpuno izbjeći plastiku u današnjem svijetu, postoji nekoliko koraka koje možemo preduzeti kako bismo smanjili unos mikroplastike.

Preporuke uključuju: izbjegavanje plastičnih posuda za hranu, pijenje vode iz česme umjesto flaširane vode, izbjegavanje grijanja hrane u plastičnim posudama i konzumiranje svježih namirnica umjesto onih umotanih ili konzerviranih.

Iako se čini da je problem nerješiv, svaka mala promjena u načinu života može doprinijeti smanjenju unosu plastike i poboljšanju zdravlja.

Zato sljedeći put kada posegnete za hranom ili pićem, razmislite o tome koliko plastike unosite u svoj organizam i kako možete napraviti promjene da biste zaštitili sebe i životnu sredinu.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić