Vazdušaste i neodoljive - Pripremite palačinke na japanski način

Palačinke uglavnom pravimo popodne ili uveče, kada nam dođu gosti, ali zašto ne biste pravili i za doručak? Pritom, recept za japanske palačinke je lak, a njihova vazdušasta tekstura je nešto čime ćete se odmah oduševiti.

Recept za japanske palačinke:

2 jajeta

2 kašike mlijeka

pola kašičice ekstrakta vanile

1 kašičica rendanog limuna

50 g brašna

malo praška za pecivo

pola kašičice bijelog sirćeta

2 kašike šećera

ulje

Priprema japanskih palačinki:

Odvojte bjelanca od žumanca, pa u činiju sa žumancima dodajte mlijeko, vanilu i rendanu koru limuna, pa mikserom kratko mutite dok se lijepo ne sjedini. Brašno prosijte, pa pomiješajte sa praškom za pecivo i ubacite u činiju sa žumancima i mutite dok ne dobijete glatku smjesu, te ostavite po strani.

U činiju sa bjelancima dodajte sirće i mikserom mutite na srednjoj brzini sve dok se ne sjedini. Postepeno dodajte šećer, pa onda možete i ubrzati mikser i mutiti dok ne postane čvrst snijeg.

Trećinu smjese sa bjelancima ubacite u činiju sa žumancima i promiješajte špatulom. Kada se taj dio umiješa, onda dodajte i ostatak u žumanca i lijepo sjedinite. Nemojte predugo miješati jer će tijesto brzo onda da splasne i postaće "labavo".

Odaberite kašiku ili neki drugi pribor kojim ćete uzimati dio smjese i stavljati u tiganj koji ste prethodno malo podmazali uljem. Poenta je u ovim palačinkama da stanu dvije do tri odjednom u tiganj i da budu visoke. Dakle, ne spremaju se kao naše klasične. Pecite jednu stranu do 7-8 minuta pa okrenite. Tu drugu stranu pecite kraće nego prvu sve dok palačinke ne porumene.

Palačinke možete poslužiti uz umućeni šlag, voćem po želji, sladoledom, javorovim sirupom ili nečim drugim.

Prijatno!

 

Izvor i foto:Kolektiv.me