Sve što vam treba ako ćete uskoro postati mama

Vijest o trudnoći za svakog je roditelja, a posebno za svaku buduću majku, početak je jednog uzbudljivog perioda u kojem će se nestrpljivo iščekivanje bebe spojiti s velikim pripremama za dolazak tog malog bića.

Nakon nekoliko prvih sedmica trudnoće koji će mnogim budućim mamama donijeti osjećaj umora i jutarnje mučnine (ili popodnevne, večernje ili čak mučnine koje će trajati cijeli dan, jer pravila zaista ne postoje), drugo tromjesečje donijet će im povratak energije i želju za stvaranjem savršenog doma za mališana na putu.

Od uzbuđenja koje donosi prvi veliki shopping svih onih malih i preslatkih stvari kojima je teško odoljeti, svaka buduća mama bezbroj će se puta zapitati Šta mi sve zapravo treba?

Prije prvog shoppinga odjeće i svih drugih stvari koje trebaju jednoj bebi, prije prvih neobičnih kombinacija hrane koje ćete poželjeti u ponoć, prvo što vam treba kao budućoj mami je dobra ekipa koja će biti uz vas ne samo tokom trudnoće, već i nakon nje.

Uz partnera i porodicu, najbolje prijateljice i prijatelje, zbližite se s budućim mamama koje u tom trenutku prolaze isto što i vi kako biste, bez straha od osuđivanja, predrasuda i nerazumijevanja, mogli razmijeniti iskustva i brige.

Osim što ćete nove prijatelje pronaći u budućim mamama koje možete upoznati u čekaonici prije pregleda ili na vježbama prilagođenim trudnicama, nemojte zaboraviti ni na sve one prijateljice koje već imate u svom životu, a koje su već prošle kroz sve ono kroz što vi prolazite. Nekoliko mudrih savjeta mama u vašem životu bi će vrjedniji od nekoliko pročitanih knjiga koje ste u naletu entuzijazma ili panike kupili u najbližoj knjižari.

Sve što treba bebama

Nakon što ste oko sebe okupili posebne ljude koji će se uvijek naći neko ko će biti spreman vama i vašem partneru uskočiti u pomoć, vrijeme je da unutar svog doma stvorite i dom za svoju bebu. Iako će u prvih nekoliko mjeseci vaša beba trebati minimalno prostora i stvari, istih tih prvih nekoliko mjeseci proći će u trenu, a briga o bebi ispunit će svo vaše vrijeme zbog čega je sve projekte i planove najbolje riješiti prije dolaska bebe.

Nakon shoppinga u koji će baš svaka buduća mama otići bez spiska i vratiti se s onim najslađim, ali ne uvijek praktičnim i zapravo potrebnim stvarima, vrijeme je za kupovinu svih onih važnih stvari u životu jedne bebe – od krevetića i sjedalice za auto do male kade i visoke stolice za jelo, od pelena i bočica do vreće za spavanje i najnježnijih proizvoda za njegu bebine osjetljive kože.

Uredite kutak za bebu, ali i za sebe

Prvih godinu dana, posebno prvih nekoliko mjeseci, soba vaše bebe bit će prostor u kojem ćete i sami provoditi puno vremena zbog čega je bitno da unutar bebine sobe uredite kutak za sebe u kojem ćete se osjećati ugodno tokom svih onih neprospavanih noći koje su ispred vas. Investirajte u najudobniju fotelju ili stolicu za ljuljanje, prekrijte je toplom i mekom dekom i pored dodajte mali stolić s ladicom u koju ćete staviti omiljene zdrave grickalice – spas za sve one trenutke kada će vas glad uhvatiti dok u naručju držite usnulu bebu koju ne želite probuditi.

Sve što će vam trebati odmah nakon dolaska bebe

I dok neke stvari poput dekorativnih detalja, igračaka, knjiga i odjevnih komada koje će vaša beba nositi tek nakon nekoliko mjeseci mogu pričekati, neke je stvari dobro pripremiti tokom trudnoće i imati spremne odmah u prvim danima s vašom bebom.

Kako znati što se sve nalazi među tim ključnim stvarima i proizvodima koji bi vam mogli zatrebati? Razmišljajte o jednom tipičnom danu u životu tek rođene bebe koji rijetko uključuje više od spavanja, hranjenja, kupanja i nekoliko promijenjenih pelena između.

Kako biste bili spremni na sve što vam prvi dani majčinstva mogu donijeti na svoju shopping listu obavezno dodajte vreću za spavanje u kojoj će vašoj bebi biti toplo i u kojoj će se osjećati sigurno, te zvučni ili video monitor kako biste mogli pratiti je li sve u redu čak i kada niste u istoj prostoriji. Kadica, najmekši peškiri i najnježnijih prirodni proizvodi bit će ona tri ključna dodatka koja će vam trebati za kupanje vaše bebe.

Uz malu pomoć onih najbližih ljudi i nekoliko ključnih proizvoda i stvari koji će vama, ali i vašoj bebi postati najbolji prijatelji, bit ćete spremni za majčinstvo koliko god to možete biti. Jer bez obzira na sve savjete i stvari, vaša će vam beba prirediti brojna neočekivana iznenađenja koja ulogu majke čine izazovnom, ali i neizmjerno uzbudljivom i ispunjujućom.

 

Izvor i foto:Ljepota i zdravlje

Tekst objavila:Jasminka Mulić