Nutricionisti otkrili koji sirevi su najzdraviji

Mnogi gurmani ne mogu da odole ukusu prvoklasnih sireva, mliječne prerađevine koja je poznata kao izvor proteina, kalcijuma i esencijalnih aminokiselina.

Međutim, neki sirevi su izuzetno kalorični, pa samim time i bogati zasićenim mastima i natrijumom, pa treba da budete umjereni, ukoliko pazite na liniju, ali i krvni pritisak.

Najzdraviji sirevi

Koji sir je najzdraviji? Odgovor zavisi od vašeg tela i njegovih potreba, ali evo nekoliko saveta stručnjaka.

  1. Rikota

I Kastro Mortiljaro i nutricionistica Emili Martorano smatraju da je rikota najzdraviji sir.

Kastro Mortiljaro objašnjava da se autentična rikota proizvodi tretiranjem surutke, koja ostane nakon što se mlijeko (poput ovčijeg mlijeka) zgruša, kako bi se proizveo sir.

Rikota ima visoku koncentraciju surutke proteina, koji se lako apsorbuje u tijelu.

– Sirutkasti protein je jedan od najapsorptivnijih oblika proteina i sadrži širok raspon aminokiselina – kaže Martorano.

– Stoga je ovo najbolja opcija za one koji žele da grade mišiće, snagu, ali istovremeno da gube masnoću i kilograme – dodala je.

  1. Tvrdi sir

Kastro Mortiljaro vjeruje da su tvrdi sirevi poput parmezana, pekorina, ili gaude takođe među najzdravijim opcijama, kad se umjereno konzumiraju.

Zbog manje vode i veće koncentracije, “tvrdi sirevi biće bogatiji kalcijumom i verovatno ćete biti siti s manjom količinom, pa verovatno nećete preterati”, kaže ona.

Međutim, budući da su koncentrisani, tvrdi sirevi takođe mogu da imaju više natrijuma od mekših sireva.

Ako ste skloni visokom krvnom pritisku, ili treba da kontrolišete unos natrijuma, vjerovatno bi bilo bolje da birate mekši sir, kaže Kastro Mortiljaro.

Izbjegavajte prerađene sireve

Ako je moguće, izbjegavajte visoko prerađene sireve poput onih u konzervi, pojedinačno zamotanih kriški.

– Sir u tubi, američki sir, čak i kremasti sir, pružaju minimalne količine proteina, uz mnogo veći udio masti i natrijuma – kaže Martorano.

Neki prerađeni sirevi čak nisu tehnički klasifikovani kao “sir” prema američkoj Upravi za hranu i ljekove, već kao “prerađeni proizvodi od sira” zavisno od sadržaja stvarnog sira i drugih sastojaka.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić