Obratite pažnju: Ove telefonske navike vam "ubijaju" mozak: Recept za stresan i anksiozan život

Platforme društvenih mreža često su pune uznemirujućih sadržaja, a gledanje ovih video-klipova može da dovede do emocionalnog stresa, PTSP-a i indirektne traume.

  1. Noćno skrolovanje

Dr Nerurkar je uputila apel da prestanemo da skrolujemo kasno noću jer nam to otežava da se odvojimo od telefona i dobro spavamo. Tvrdi da je naša želja za skrolovanjem „primarni poriv“ - tražimo opasnost.

- U posluednje vrijeme bilo je mnogo loših vijesti, u stvari, čini se kao da se loše vijesti nizaju jedna za drugom, bilo da je klimatska katastrofa ili sukob u određenom dijelu svijeta ili nešto drugo. Tok informacija je brz i bez presedana, tako da mi stalno tražimo opasnost - objasnila je.

  1. Prečesto provjeravate telefon

Mnogi od nas prečesto provjeravaju svoj telefon tokom dana, posebno kada nemamo poruke na koje treba da odgovorimo; često otključavamo ekran bez nekog posebnog razloga.

Dr Nerurkar je izjavila da provera telefona čim se probudite i prije nego što odete u krevet može stvoriti zavisnost i anksioznost.

Tvrdi da u prosjeku provjeravamo svoje telefone 2.600 puta dnevno, pri čemu 62 odsto nas provjerava u roku od 15 minuta nakon buđenja, a 50 odsto - usred noći. Da biste to spriječili, stručnjakinja preporučuje da ograničite upotrebu telefona na 20 minuta dnevno i da podesite tajmer za potrošnju.

  1. Konzumiranje traumatičnog sadržaja

Platforme društvenih mreža često su pune uznemirujućih sadržaja, a gledanje ovih video-klipova može da dovede do emocionalnog stresa, PTSP-a i indirektne traume.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić