Osobe sa ovom bojom očiju su otpornije na bol

Istraživanje naučnika sa Univerziteta u Pitsburgu pokazalo je i da se po boji očiju može vidjeti i ko je talentovan za koji sport.

Plavooke i zelenooke žene su otpornije na bol u odnosu na one sa smeđim i crnim očima. Istraživanje naučnika sa Univerziteta u Pitsburgu pokazalo je i da se po boji očiju može vidjeti i ko je talentovan za koji sport.

Oni su pratili više hiljada žena tokom porođaja i na osnovu upoređivanja utvrdili da žene sa svijetlom bojom očiju imaju viši prag tolerancije na bol i da odgovor za to leži u genima.

"Postoji 12 različitih kombinacija gena koji daju određenu boju očima. Međutim, pored toga što "boje" oči, ovi geni utiču i na druga dešavanja u organizmu. Na primjer, melanin, koji utiče na to da oči budu tamnije nijanse, takođe ubrzava reakcije u mozgu, zbog čega je tamnooka osoba osjetljivija na alkohol", objasnili su naučnici u studiji.

U njoj se navodi i da osobe s tamnijim očima, uslijed karakterističnih kombinacija gena, postižu bolje rezultate u sportovima poput bejzbola, dok su osobe sa plavim očima talentovanije za planinarenje ili golf.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić