Konzumacija ovog jela do tri puta dnevno može smanjiti obim struka

Rezultati istraživanja pokazuju da upravo ova  količina kimčija (korejski kisjeli kupus) u danu, ostvaruje najbolje rezultate.

Konzumiranje do tri porcije kimčija  dnevno moglo bi smanjiti količinu masnog tkiva na trbuhu, potencijalno smanjujući rizik od dijabetesa, pokazalo je veliko istraživanje.

Istraživanje na 115 hiljada ljudi

Kimči je tradicionalno korejsko jelo napravljeno od fermentiranog povrća, poput kupusa i rotkvice. Istraživanje, provedeno na 115 hiljada ljudi koje su napravili istraživači sa  Univerzitetu u Južnoj Koreji, pokazalo je da muškarci koji pojedu tri porcije kimčija dnevno imaju manje šanse za probleme s prekomjernom težinom i manje sala na trbuhu, dok su kod žena to dvije do tri porcijel.

Učesnici  su ispunjavali upitnik o tome koliko često jedu različite vrste hrane, birajući između manje od jedne porcije dnevno, jedne do dvije porcije dnevno, dvije do tri, tri do pet i više od pet dnevno. Kako biste dobili bolju sliku o količini jedne porcije ovog jela, porcija kimchija od kupusa ili rotkvice sadrži 50 grama, dok porcija vodenastog kimchija ima 95 grama. Jedna porcija od 50 g otprilike je jedna trećina šolje.

Kod muškaraca tri ili više porcija kimčija od kupusa povezano je s 10-postotnom nižom prevalencijom prekomjerne tjelesne težine i 10-postotnom nižom prevalencijom razine abdominalnog sala u usporedbi s manje od jedne porcije dnevno. Kod žena dvije do tri porcije kimćija dnevno bile su povezane s osam posto nižom prevalencijom prekomjerne tjelesne težine.

Istraživači su komentirisali su  da "prekomjerna konzumacija ukazuje na potencijal povećanja prevalencije prekomjerne težine“.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić