Kako konzumiranje meda prije spavanja utiče na organizam

Prema mišljenju stručnjaka, med je najbolje konzumirati prije spavanja.

Mnogi imaju naviku koristiti med kao prevenciju u borbi protiv gripa i prehlade.

Vitamini, mineralni i aminokiseline u medu mogu pomoći u jačanju imuniteta i smanjenju rizika od nastanka lakših bolesti. Zato nije iznenađujuće što med može biti posebno koristan zimi, ali samo ako ga pravilno konzumirate.

Dublji i mirniji san

Med sadrži triptofan. Ova hranjiva tvar jedna je od nužnih za naše tijelo. Triptofan je dio strukture dva hormona – melatonina, koji podržava normalan san i serotonina, koji uspostavlja ravnotežu u stupnju anksioznosti.

Za one koji se često bude noću, uzimanje žličice meda prije spavanja je dobra opcija za održavanje tijela opuštenim tijekom cijele noći.

Pomaže u smanjenju krvnog tlaka

Neke studije su pokazale da med može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Jača imunitet

Ovo je jedno od najpoznatijih svojstava meda i glavni razlog zašto se konzumira zimi tijekom sezone prehlade i gripa.

Pomaže tijelu kod sagorijevanja masti

Ako želite smršavjeti, ali ne na bilo koji, već na siguran način, ubrzanje metabolizma će vam pomoći.

Brži metabolizam dovodi do toga da tijelo koristi više energije i samim tim troši više masti. Med ima sposobnost ubrzavanja metabolizma. Ako ga konzumirate prije spavanja, vaše tijelo će provesti cijelu noć trošeći dio viška masnoće koje ima, čime će vam pomoći da izgubite težinu.

Pomaže u borbi protiv kašlja

Kašalj može stvoriti problem pri uspavljivanju, posebno kod djece. Med ima antiinflamatorne tvari koje smanjuju iritaciju grla i pomažu u smanjenju kašlja. Jedan od načina da iskoristite ove tvari je da razblažite žlicu meda u čaši tople vode i popijete je prije spavanja.

Usporava starenje

Jedan od najboljih načina da usporite prirodno starenje stanica vašeg tijela je da jedete hranu bogatu antioksidansima. Na primjer, da biste smanjili znakove starenja kože, možete napraviti masku za lice s medom, nanesete je na lice i nakon 20 minuta isperete toplom vodom.

Pomaže kod depresije

Med sadrži polifenol, tvar koja ograničava i regulira određene reakcije koje se javljaju u mozgu. Držanje ovih reakcija pod kontrolom može smanjiti rizik od nastanka depresije.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić