Korišćenje jastuka na pogrešan način može biti uzrok ovog zdravstvenog problema

Uživanje u kvalitetnom snu može biti ključno za očuvanje zdravlja, a stručnjaci za spavanje tvrde da je jednostavan trik postavljanja jastuka ključan za postizanje najboljeg položaja tokom noći.

Prosječna osoba provede 26 godina u krevetu, i iako mislite da je to nešto o čemu ne morate mnogo razmišljati, stručnjak za spavanje nas je upozorio da sve radimo pogrešno.

Bilo da ležite na leđima, na boku ili naprijed, svako ima svoj poseban način da se udobno smjesti u krevetu, ali stručnjaci za spavanje kažu da pogrešno koristimo jastuke.

Ako koristite jastuk samo da biste naslonili glavu na njega, to je pogrešno i stručnjaci su pozvali ljude da pokušaju da koriste dodatni jastuk između svojih nogu - a to može dati najbolji položaj za spavanje i dati čitav niz zdravstvenih prednosti.

Stručnjaci za spavanje u Happy Beds-u kažu da spavanje sa jastukom između nogu može smanjiti bolove u leđima, spriječiti grčeve u mišićima, poboljšati cirkulaciju krvi i još mnogo toga. Kada spavate, mišići na leđima počinju da se opuštaju i zarastaju tokom vremena, tako da je nevjerovatno važno da razmišljate o svom držanju dok spavate.

S obzirom da 23 odsto svjetske populacije pati od hroničnog bola u leđima, koji može otežati spavanje, promjena ove jedne stvari bi mogla značajno da pomogne. Rek Isap, stručnjak za spavanje i izvršni direktor kompanije Happy Beds, objašnjava da "onog trenutka kada se popnemo u krevet, usvajamo željeni položaj za spavanje bez mnogo razmišljanja o tome; ne shvatamo da ono što smatramo ugodnim zapravo čini nama više štete nego koristi".

"Neusklađenost tokom spavanja je veliki problem, utiče na naša tijela tako što opterećuje kičmu. Svakodnevno koristimo jastuke da odmaramo glavu dok spavamo, ali bi trebalo da ih koristimo više jer imaju nekoliko drugih prednosti za naše spavanje."

"Postavljanje jastuka između nogu ili koljena može unaprijediti bolje držanje kako bi vam pružio mirniji noćni san, podržavajući mišiće i poravnavanje u vašem tijelu. Takođe ublažava pritisak na donji dio leđa i kukove i ublažava napetost mišića, što može pomoći onima koji često pate od bolova dok pokušavaju da spavaju."

Spavanje sa jastukom iza leđa daje vam "ravni" položaj za spavanje, koji takođe pomaže varenju i održava kičmu u ravni sa vratom. Za one koji se bore sa hrkanjem, vrijedi spavanje na boku, jer može otvoriti vaše disajne puteve.

Ako ste se ikada probudili sa iglama, utrnulim nogama, grčevima ili peckanjem oko prstiju, velike su šanse da je to zbog loše cirkulacije. Ovo može biti uzrokovano pritiskom na šuplju venu (glavnu venu koja nosi krv do srca i leđa). Postavljanje jastuka između nogu može pomoći da se olakša protok krvi.

Spavanje sa jastukom između nogu idealno je i za trudnice, koje bi mogle da se bore da se nađu udobni položaj. Reks je rekao: - Za trudnice, ovo je odličan način da se udobnije tokom noći i omogući manje nemiran san tokom ovog vremena.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić