Šta treba da znate ako želite smršati?

Ako vodite borbu sa viškom kilograma, ali nikako ne uspijevate da se riješite tog viška koji vam smeta, vjerovatno se pitate zbog čega se to dešava i zašto ne uspijevate da istrajete u svojoj namjeri. U nastavku vam donosimo odgovor na pitanje šta je potrebno znati ako želite smršati.

Evo koje stvari treba da uzmete u obzir

Ukoliko ste odlučili da je krajnje vrijeme da napravite promjene u svom životu, a vaš cilj je gubitak određenog broja kilograma, evo šta treba da uzmete u obzir:

Težina je više od izgleda - Težina utiče na vas na više načina, a ne samo na vaš izgled. Inače, težina može uticati na kvalitet vašeg života, samopoštovanje, zdravlje, te mentalno stanje, ali i sposobnost izvršavanja određenih zadataka. Dostizanje zdrave težine definitivno vrijedi vremena i truda.

Postavite sebi određena pitanja - Na samom početku, trebalo bi da sebi postavite određena pitanja prije nego što započnete s dijetom. Trebalo bi da tačno znate zašto želite izgubiti kilograme, te da li ste spremni za dugoročnu posvećenost zdravoj ishrani i vježbanju.

Posavjetujte se sa ljekarom - Prije nego što započnete s dijetom, savjet je da posjetite ljekara. On vam može pojasniti kako se vaše zdravlje može pogoršati ili poboljšati gubitkom kilograma, te da li postoje određene medicinske nedoumice koje treba da uzmete u obzir prilikom odabira dijete i programa vježbanja.

Spremite se za promjene - Kako biste efikasno izgubili kilograme, biće potrebno da trajno promijenite četiri aspekta svog života, odnosno šta jedete, kako jedete, te svoje socijalno ponašanje i nivo aktivnosti. Trebalo bi da budete spremni za stvarne promjene u svom životu.

Postavite sebi male ciljeve - Mali ciljevi najvjerovatnije će vas držati motivisanim i fokusiranim. Na primjer, jedan od njih može biti da pokušate smanjiti unos kalorija za 3.500 kalorija sedmično, a kako biste izgubili pola kilograma na sedmičnom nivou.

Odaberite hranu koja vam prija - Teško da ćete se držati dijete koja se sastoji od hrane koja vam se ne sviđa, pa se upravo zbog toga savjetuje da pažljivo birate svoj plan mršavljenja, a zatim napunite vašu kuhinju hranom koja odgovara toj dijeti, ali vam se takođe i sviđa.

Riješite se stresa - Potrebno je da planirate alternativne strategije kako biste se nosili s emocionalnim prejedanjem. Inače, mnogi ljudi koji imaju problema s kilogramima imaju naviku da jedu kao odgovor na emocije i stres. Zato je dobro da razmislite o svom emotivnom prejedanju, te načinu na koji to utiče na vaše kilograme, jer će tako vaša ishrana biti mnogo efikasnija.

Budite istrajni - Nastavljanje i isključivanje plana ishrane dovodi do jo-jo dijete, a to znači da ćete teže zadržavati kilograme dugoročno. Zbog toga se potrudite da ne isprobavate stalno nove planove ishrane koji vam ne odgovaraju.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić