Domaće sredstvo za skidanje šminke: Napravite prirodan proizvod od samo nekoliko sastojaka

Isprobajte recept za pravljenje prirodnog sredstva za skidanje šminke.

Uklanjanje šminke je najvažniji korak za održavanje čistoće lica i sjaja kože. Međutim, pronaći pravi način za to nije uvijek lako. Sredstva za čišćenje lica ne uklanjaju uvijek šminku u potpunosti, ostavljajući tamne mrlje ispod očiju.

Prirodni proizvodi su najbolje rješenje kako biste bili sigurni da je vaše lice zaista čisto.

Umjesto da trošite novac na skupa sredstva za čišćenje, napravite sami sredstvo za uklanjanje od nekoliko jednostavnih sastojaka koji su prijateljski nastrojeni prema okolini, ali i prema koži.

Aloja za njegu kože

Kombinacija aloje sa nekoliko drugih sastojaka može lako da obriše šminku dok čisti i njeguje kožu.

Med ima ljekoviti dodir zahvaljujući svojim antibakterijskim i antiseptičkim svojstvima, koja pomažu da se očisti masna koža dok zadržavaju vlagu.

Potrebno je:

- 1/2 šolje svježeg gela aloe vere

- 1/2 šoljice sirovog meda

- 2 kašike maslinovog ulja za suvu kožu ili 2 kašike suncokretovog ili ulja lješnika za mješovitu ili masnu kožu

Pomiješajte sve sastojke zajedno u maloj posudi. Upotrebite blender kako biste u potpunosti izmiješali sastojke dok ne nastane pasta.

Za uklanjanje šminke upotrijebite malu kašiku sredstva za čišćenje i umasirajte ga u kožu i ostavite dva minuta. Zatim isperite hladnom vodom. Čuvajte sredstvo za uklanjanje šminke u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru ako sadrži aloju bez konzervansa.

Sredstvo sa maslinovim uljem

Ovo jednostavno sredstvo za uklanjanje šminke kombinuje sastojke koji su izvrsni za osjetljiva područja, kao što je područje oko očiju.

Maslinovo ulje pomaže u lakom uklanjanju šminke dok hidrira kožu, a kada mu dodate Hamamelis, koji je poznat po uklanjanju neželjene masnoće s kože, istovremeno ćete i da je nahranite.

Potrebno je:

- 2 kašike maslinovog ulja

- 1/4 šolja kokosovog ulja

- 1 kašika hamamelisa

- 6 kapi ulja vitamina E

Pomiješajte maslinovo ulje i kokosovo ulje dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte hamamelis i ulje vitamina E. Koristite otprilike četvrtinu količine mješavine ulja i umasirajte na lice.

Nakon što ste sredstvo za čišćenje umasirali na lice otprilike minut, uklonite ga mlakom vodom i mokrom krpom za čišćenje lica. Odstranjivač šminke pohranite u staklenu posudicu koju možete ponovno da upotrijebite i napunite po potrebi.

Umirujuće sredstvo od suncokretovog ulja

Ova mješavina sastojaka efikasno će da ukloni šminku, a pritom će da se pobrine o dobrobiti vaše kože.

Suncokretovo ulje izvrsno je za osjetljivu kožu, dok ulje jojobe ima i antibakterijska i hidratantna svojstva.

Potrebno je:

- 1/4 šolje suncokretovog ulja

- 2 kašike arganovog ulja

- 2 kašike ulja jojobe

- 1/2 kašičice vitamina E

- 10 kapi eteričnog ulja kamilice

- 10 kapi eteričnog ulja lavande

Sve sastojke pomiješajte i dobro sjedinite, pa ulijte u staklenu bocu s pumpicom. Isperite lice vodom i zatim upotrebite otprilike četvrtinu mješavine ulja za masažu na licu i oko očiju. Uklanjajte ulje toplom vodom i vlažnom krpom dok šminka potpuno ne nestane.

Umirujuća lavanda

Ovo jednostavno sredstvo za uklanjanje šminke koje se lako miješa temelji se na svojstvima eteričnog ulja lavande, koje nježno vlaži kožu dok ubija bakterije.

Ulje koje ćete da odaberete zavisit će od vašeg tipa kože. Ulje jojobe popularan je izbor jer pomaže u čišćenju kože i bogato je masnim kisjelinama i vitaminom D. Ulje šipka je još jedan jaki konkurent, jer je snažan antioksidans i sadrži vitamin C koji podupire stvaranje kolagena, a ulje šipka može da pomogne da posvijetlite ton kože, navodi tportal.

Potrebno je:

- 1 kašika bezalkoholnog hamamelisa

- 2 kašike baznog ulja po izboru

- 2 kašike destilovane vode

- 4 kapi eteričnog ulja lavande

- 2 kapi eteričnog ulja čajevca

Pomiješajte sastojke u staklenoj posudi za višekratnu upotrebu i čuvajte na tamnom mjestu.

Nanesite nekoliko kapi na krpu za pranje ili jastučiće za skidanje šminke od organskog pamuka i pažljivo obrišite šminku dok lice ne bude čisto.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić