Napravite ovaj kućni napitak i gledajte kako kilogrami klize

Provjereni recept za domaće jabukovo sirće, a nakon njega i recept za napitak za detoksikaciju organizma.

Jabukovo sirće pozitivno djeluje na čitav ljudski organizam - dobar je za imunitetet, može pomoći kod visokog holesterola i pritiska, te regulisanja šećera u krvi. Ubija bakterije, čisti toksine iz krvi, pomaže kod prehlade i gripa te problema s probavom i urinarnim infekcijama. Često se koristi i kao pomoć pri mršavljenju te detoksikaciju organizma, što je mnogima želja nakon prazničnih trpeza. Bezbroj je dobrobiti od jabukovog sirćeta, što je dobar razlog da ga pokušate napraviti kod kuće.

Izdvojite zdrave i zrele plodove, operite ih i očistite od peteljki i koštica. Meso jabuka narezati na manje komade i staviti ih u staklenu teglu tako da se ispune tri četvrtine. Jedna četvrtina treba da ostane prazna, jer će tokom fermentacije doći do pjenušanja i stvaranja gasova. Kad ste u teglu stavili narezane jabuke dodati šećer - 100 grama na jedan kilogram. Ako su jabuke slatke sorte, možete dodati i manje šećera, primjera radi 80 grama. Potom dodati 1 dl vode (može i manje ako ste u teglu stavili sok koji su jabuke pustile). Vodite računa o tome da su jabuke ispod nivoa tečnosti.

Tada drvenom kutlačom promiješajte sadržaj tegle i prekrijte je gazom. Stavite je na toplo mjesto, jer će to ubrzati fermentaciju koja traje između 10 i 15 dana. Tokom fermentacije jabuke se podižu, a tečnost postaje mutna. Znaćete da je proces završio kad jabuke padnu na dno, a tečnost se razbistri. Tada preostaje samo da procedite sirće. Ako želite da je bistriji, ponovite postupak nekoliko puta tokom 10 dana.

Kad je vaše domaće jabukovo sirće spremno, možete ga iskoristiti kao pomoć pri mršavljenju ili za detoksikaciju organizma.

Za pomoć kod dijete i detoksikacije organizma popijte tri puta dnevno čašu s tri decilitra mlake vode u koju ste dodali kašiku-dvije jabukovog sirćeta. Ako vam je ukus odbojan, dodajte kašiku meda ili javorovog sirupa ili četiri kapi stevije. Ovaj napitak uzimajte minimalno nedjelju dana, a maksimalno do dva mjeseca.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić