Ovo bi moglo da vas ubijedi da počnete jesti banane svaki dan

Uvaženo je mišljenje da su jabuke najzdravije voće i da ko jede jednu jabuku dnevno ne mora kod ljekara, a svjetska saznanja sada nas uvjeravaju da jedno drugo voće treba da preuzme tron i priznanje za najzdravije voće.

Banane su, naime, bogate kalijumom koji je neophodan za zdravo srce. Istraživanja su otkrila da ishrana bogata kalijumom pomaže u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Analiza 11 studija i nakon posmatranja 250.000 ljudi pokazala je da je prosječno povećanje od 1540 miligrama kalijuma u ishrani dnevno povezano sa 21 odsto smanjenim rizikom od moždanog udara.

Dovoljno kalijuma održava zdrave otkucaje srca, a takođe pomaže u varenju ugljenih hidrata i izgradnji mišića. Kombinacija ovih pogodnosti mogla bi učiniti čuda za vaše arterije, sprečavajući srčane bolesti i moždane udare. Ovi rezultati su obećavajući, smatra dijetetičar Ali Vebster koja je pomoćnik direktora Međunarodnog saveta za informacije o hrani.

"Svakako neće škoditi da jedete hranu bogatu kalijumom svaki dan, osim ako niste dobili uputstva da pazite na unos. Ali, ne možemo reći da će jedna specifična hrana spriječiti kardiovaskularne bolesti. Morate uzeti u obzir cjelokupnu ishranu, kao i druge faktore rizika”, dodaje Vebster.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić