Prepoznajte „šećerni mamurluk“ - Na ovaj način se izborite sa njim nakon prazničnog prejedanja

Nekoliko efikasnih savjeta kako da smanjite unos šećera i uspješno uradite detoks organizma nakon prejedanja za praznike.

Povremena želja za nečim slatkim sigurno nije razlog za brigu, ali ponekad se povremena poslastica pretvori u pravu šećernu ‘komu’, naročito tokom praznične sezone, kada mnogi preteraju s količinom slatkiša.

Ako se ne osJećate dobro nakon što ste danima jeli razne poslastice, vjerovatno vas muči takozvani šećerni mamurluk. Njegovi simptomi su opšti osjećaj mučnine, nadutost, glavobolja, poteškoće u koncentraciji, promJene u raspoloženju i stres, a ponekad podsJeća na pravi alkoholni mamurluk.

Kako dolazi do „šećernog mamurluka“?

Konzumacija šećera dovodi do oslobađanja insulina koji pomaže održavanju šećera u krvi. Ali, nakon što šećer nestane, u tijelu ostaje prekomjerna količina insulina i dolazi do manjka glukoze koja daje energiju organizmu, što na kraju dovodi do osjećaja depresije, stresa i promjena raspoloženj.

Dakle, ako ste posljednjih nekoliko dana i nedjelja jeli previše slatke hrane, vrijeme je za detoksikaciju tijela, a i duha.

Zdrav doručak čini čuda za organizam

Osjećate se iscrpljeno nakon praznika? Nikakvo čudo, jer su crijeva i probavni trakt zbog preteranog unosa šećera potpuno u disbalansu. Najveća opasnost? Protiv ovog stanja borite se s još više slatkiša! To nije dobra taktika pa bi trebalo već za doručkom da pripazite šte jedete, jer ovaj obrok određuje naš dan i daje nam potrebno ‘gorivo’.

Umjesto nečeg slatkog i masnog što vam je ostalo u frižideru nakon praznika, odaberite lagani doručak koji pomaže vašem tijelu da se regeneriše.

Protivupalni sastojci ananasa idealni su, na primjer, kada je u pitanju vraćanje prirodne ravnoteže tijela. Još jedna dobra ideja: dodaci ishrani s probioticima.

Oni pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi. Kurkuma i đumbir izvrsni su začini za doručak s dovoljno antioksidansa. Moto vašeg doručka nakon mamurluka od slatkiša: lagan, zdrav i bogat vitaminima.

Izbegavajte kafu i mliječne proizvode

Iako je to za mnoge neizbježan ritual nakon buđenja, naviku ispijanja šolje kafe ujutru svakako treba izbjegavati nakon perioda preterivanja sa šećerom.

Razlog: kofein i kisjelina koju sadrži dodatno opterećuju jetru koja zbog mamurluka od slatkiša ionako radi punom parom. Isto važi za konzumaciju mliječnih proizvoda i hrane s visokim procentom soli.

Mliječni proizvodi često su kontraproduktivni kada je u pitanju probava, a previše soli može dovesti do nadutosti. Takođe to podstiče želju za još više šećera i brzo ulazite u začarani krug. Ostanite dosljedni i umjesto toga izađite na svež vazduh kako biste svom tijelu dali vrijeme i okruženje koje mu je potrebno za optimalnu regeneraciju.

Zdrav napitak – topla voda sa limunom

Umjesto uobičajene jutarnje rutine uz kafu, u danima nakon šećernog mamurluka poželjno je popiti čašu tople vode obogaćene limunom. Ovo mirisno i zdravo voće ne samo da ima svojstva čišćenja, već i svojim detoksikacijskim efektom reguliše i neutrališe pH nivo tela.

Osim toga, vitamin C koji sadrži takođe daje podsticaj vašem imunološkom sistemu, što će vam dobro doći u borbi protiv virusa i bakterija.

Ljepota dolazi iznutra

Voda je dobra ključna riječ jer iako nisu samo naše tijelo i opšta dobrobit ti koji pate od previše šećera, posljedice često možemo vidjeti i na stanju naše kože.

Prva i jednostavna mjera za suzbijanje kožnih problema uzrokovanih konzumiranjem šećera je redovan i dovoljan unos vode.

Dovoljna količina vode savjet je za ljepotu koji se generalno preporučuje, ali je neophodan u slučaju previše šećera. Ako se nakon šećernog mamurluka na licu pojave bubuljice, ne dirajte ih, već koristite blaga sredstva koja će smiriti upalu.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić