Crna mašna simbol elegancije i efektan detalj u kosi

Elegantno se vijori u kosi, ukrašava torbu, osvježava bijelu košulju ili je nehajno svezana oko vrata - mašna je šarmantni ukras koji je razbio monotoniju svakodnevice i postao dio must have liste brojnih dama.

Istorija omiljenog modnog dodatka seže čak od Egipćana, Rimljana i Grka, a posebno je postala poznata sredinom 17. vijeka.

Naime, Luiz de la Valijer, družbenica kralja Luja XIV, napravila je za svog dragog veliku mašnu, koja se kralju toliko svidjela da je zaposlio kravatijera koji je bio zadužen samo za izradu tog ukrasa, a ni ekscentričnom pjesniku Oskaru Vajldu mašna nije bila stran modni dodatak stotinak godina kasnije.

Tridesetih godina prošlog vijeka glumica Džoan Kraford znala je da je mašna najvažniji modni detalj tog perioda, što se nerijetko moglo vidjeti na njenim odjevnim kombinacijama.

Već su tada mašne bile izrazito velike, a pedesetak godina kasnije, tačnije u kolekciji Iv Sen Lorana za sezonu 1983/84, svima koji prate modu kroz istoriju dobro je ostala znana upečatljiva i predimenzionirana mašna roze boje na stražnjem dijelu crne haljine, a brojne su žene koje su osamdesetih godina prošlog vijeka barem na tren poželjele vidjeti na sebi ovaj modni dodatak.

A vladavina ovog modnog dodatka u bilo kojoj od svojih uloga ne prestaje. Ako se ne nosi oko vrata, onda ukrašava cipele, ako nije na torbi, svezana je oko struka, a trenutno, tokom zimskog perioda je najpopularnija u crnoj boji i to kao ukras u kosi.

Ukrase za kosu uvijek je dobro imati, jer nikada ne znate kada će vam zatrebati. Ponekad će spasiti "bad hair day", a ponekad će vam dobro doći kada pravite frizuru za neku posebnu priliku, a crna mašna se posebno ističe kao klasičan i sofisticirani modni dodatak.

S mašnom u kosi izgledaćete elegenato. Možete je svezati na podignutu, polupodignutu ili spuštenu kosu, s valovitom teksturom ili savršenom zaglađenim vlasima.

U zavisnosti od prilike i garderobe koju ste izabrali, možete se poigrati s veličinom i bojom mašne, ali pobrinite se da tkanina vrpce bude fina i kvalitetna - odaberite saten, svilu ili baršun jer mašna mora biti dekadentan modni dodatak.

Konjski rep, pletenice ili polupodignuta frizura s minijaturnom mašnom uvijek će lijepo izgledati, ali želite li nešto upečatljivo i neočekivano, odlučite se za predimenzioniranu mašnu. Ovaj odabir, u kombinaciji s jednostavnom siluetom i autfitom u jednoj boji, izgleda šik.

Iako su trenutno jedan od najvećih trendova, ovi ukrasi u kosi su jednaku popularnost imali i godinama unazad kada su ih rado nosili i muškarci i žene jer je, kao i danas, bila simbol elegancije.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković