Malo čudo prirode, a veliki čuvar zdravlja - Sve blagodeti drijena

Svaki dio drena je jestiv i dobar za zdravlje. Bilo da je riječ o plodu, listu, kori, cvijetu, svježim ili osušenim košticama.

U Italiji i Francsukoj plod drijena se koristi za proizvodnju vina i želea, a nezreli plodovi konzerviraju se u slanoj vodi poput maslina.

Drijen je vrlo djelotvoran u ublažavanju upale grla, malokrvnosti, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, a pomaže i u zacjeljivanju rana.

U značajnim količinama djelovi drijena sadrže tanin, pektin i brojne organske kiseline, kao i mnoštvo vitamina, a na prvom mjestu vitamin C, kog ima više nego pomorandža u istoj količini.

Ruski naučnici su ustanovili da kora stabla i listovi drijena djeluju protiv mikroba. Mesnati dio ploda i ulje iz sjemenki mogu se koristiti za regeneraciju kože i sluzokože.

Redovno konzumiranje drenjina poboljšava rad bubrega i jetre, a normalan rad jetre važan je za eliminisanje toksina iz organizma. Normalan rad bubrega je takođe važan za izbacivanje toksina putem urina.

Drenjina, plod drijena, obiluje mineralima kao što su cink, kalijum, bakar, magnezijum, natrijum i gvožđe. Svi ovi minerali veoma su bitni za jačanje imuniteta, te bi zbog toga trebalo da jedete ove plodove kada je sezona prehlada.

S obzirom na to da pomažu boljem radu bubrega, drenjine sprečavaju zadržavanje vode u organizmu, a samim tim i doprinose smanjenju visokog krvnog pritiska.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković