Joga za lice: Pet vježbi koje možete da isprobate kod kuće

Prirodna pomoć i vježbe za održavanje mlade i zdrave kože lica.

Pet vježbi koje možete isprobati kod kuće

Evo pet vježbi koje se koriste u studiji JAMA Dermatology. Preporučuje se da vježbate pet do 10 minuta svakog dana u početku, a kasnije možete da povećate na 15 do 20 minuta dnevno kao deo vaše rutine nege kože i prakse samonege.

  1. Podizač obraza

Otvorite usta i formirajte ih kao da želite da kažete "O". Postavite gornju usnu preko zuba i osmijehnite se kao da želite da podignete mišiće obraza. Lagano stavite kažiprste na mišiće obraza, direktno ispod očiju. Otpustite mišiće obraza pa ih spustite. Zatim se ponovo osmijehnite, razmišljajući o guranju mišića prema očima. Ponovite tako što ćete spustiti i podići obraze deset puta. Desetog puta, držite mišiće što je više moguće i zadržite ih 20 sekundi. Ponovite tri puta.

  1. Oblikovanje veselih obraza

Nasmijte se ne pokazujući zube i izvucite usne kao da pokušavate da pokažete što više usne. Pokušajte da se osmjehnete uglovima usta tako da osjetite blago zatezanje u uglovima usta. Pritisnite kažiprste u uglove usta i povucite prste do jagodica dok pritiskate mišiće. Podignite mišiće do jagodica, prema uglovima očiju. Kada dođete do vrha jagodica, zadržite 20 sekundi i osjetite kako vam se mišići na obrazima stežu. Nastavite da se smijete uglovima usta dok to radite. Ponovite tri puta.

  1. Podizač obrva

Pritisnite tri vrha prsta ispod svake obrve da biste naterali oči da se otvore. Nasmijte se dok pokušavate da spustite obrve na prste. Držite tu. Zatim zatvorite oči i okrenite očne jabučice prema vrhu glave. Zadržite 20 sekundi taj položaj i nastavite da se smijete. Otpustite i ponovite tri puta.

  1. Učvršćivanje vilice i vrata

Otvorite usta i izgovorite "aah" zvuk. Zavijte donju usnu i uglove usana u unutrašnju stranu usta i čvrsto držite dok pružate donju vilicu naprijed. Koristeći donju vilicu, polako dok zatvarate usta, povlačite bradu unazad, naginjući glavu takođe unazad. Otvorite i zatvorite donju vilicu deset puta. Na 10. brojanju, vaša brada treba da bude usmjerena ka plafonu. Zadržite ovu poziciju 20 sekundi. Ponovite tri puta.

  1. Izgradnja temelja

Pritisnite vrhove prstiju u sljepoočnice dok zatvarate vilicu, stiskajući zube i podižući bradu prema gore. Stisnite zube i koncentrišite se na sljepoočnicu, razmišljajući o pokušaju da pomjerite uši unazad. Zadržite deset sekundi, a zatim stisnite zadnje zube i zadržite još deset sekundi. Vaše sljepoočnice treba da se pomjeraju sa svakim stiskom. Opustite se, a zatim ponovite tri puta.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić