Čišćenje kuće može da sagori do 500 kalorija - Evo kako da maksimizirate svoj trening

Izbjegnite nagomilavanje kilograma ove zimske sezone, radeći obične poslove kod kuće. Stručnjaci za fitnes tvrde da obavljanje svakodnevnih kućnih poslova kao što je ribanje podova i slaganje veša može da sagori do 500 kalorija odjednom.

Pravilno organizovan i usmjeren rad po kući, na kraju može da vam pomogne u misiji da izbjegnete nagomilavanje kilograma tokom ove zimske sezone.

"Ako koristite čišćenje kuće kao način da povećate kretanje i fizičku aktivnost, radite 20 do 30 minuta svakog dana. Fokusirajte se na pranje veša i brisanje prašine jednog dana, a kupatila sljedeće. Usisavanje i metenje drugim danima. - objašnjava profesor integrativnog zdravlja Daston Moris za "NY Post".

Sa tim se slaže i trenerka Stefani Tomas, koja kaže da se svaki pokret koji se ponavlja - računa. U stvari, studija Norveške škole sportskih nauka iz 2019. pokazala je da obavljanje umjereno intenzivnih aktivnosti kao što su šetnja, usisavanje ili košenje travnjaka može značajno da smanji rizik od rane smrti, kao ida usisavanje u trajanju od pola sata sagorjeva oko 80 kalorija kod osobe prosječne težine oko 85 kilograma.

Evo nekoliko kućnih poslova koji mogu da vam pomognu u borbi protiv kilograma.

Brisanje prašine za vježbe ruku

Obična pajalica je odličan alat ne samo da se oslobodite prašine sa nameštaja već i da razdradite ramena i ruke. Posebno kada dosežete visoka mjesta. Još ako uklopite da u svaki iskorak napravite i čučanj dok se krećete, kilogrami će sami da se tope. Studije su otkrile da osoba može da sagori oko osam kalorija za svaki minut čučnjeva - tako da za deset minuta intenzivnog sređivanja možete da potrošite 80 kalorija.

Da bi obezbijedili temeljnu vježbu, stručnjaci preporučuju naizmjenično mijenjate ruke dok brišete sobu po sobu, jer time stvarate "mišićnu ravnotežu".

Čučnjevi dok ribate kupatilo

Ribanje pločica, tuša, kade, ogledala, lavaboa i toaleta radi na različitim grupama mišića ruku, leđa i ramena. Da bi tonirali i noge, ubacite još par čučnjeva. Brisanjem poda u kupatilu možete da sagorite tako i do 100 kalorija.

Sklekovi i rastezanje u kuhinji

Slično kao i kod spremanja kupatila, uključite čučnjeve i iskorak u čišćenje kuhinje. Takođe, savjetuje se da izvedete i par sklekova sa nagibom oslanjajući se na radnu povišenu. Punjenje i pražnjenje mašine za pranje sudova takođe zahtjeva pun opseg pokreta saginjanja i ispravljanja, pa i rastezanja da dohvatite policu na koju želite da ostavite posuđe.

Izgubite kilograme slažući veš

Gotovo da nema ništa dosadnije od slaganja odjeće. Zato, dok slažete odjeću, radite sklekove ili modifikovane sklekove na nagibu uz krevet ili kauč. Na svakih pet složenih komada odjeće napravite - pet sklekova. I vrijeme će brže da prođe.

Sagorijevanje masti usisavanjem

Usisiva nje ili brisanje poda je idealan način da se zategnete i postanete vitkiji. Dok usisavate i brišete pod, angažujete svoje osnovne mišiće, dok vam mišići ruku i ramena prirodno jačaju. Obavezno mijenjajte položaj ruke na dršci kako bi pojačali potrošnju kalorija. Radujte se uklanjaju teško dostupnih mesta, kao što je fina prašina ispod velikih komada namještaja, jer dodatno guranje i povlačenje stočiza za kafu ili kauča angažuje i rad bicepsa, tricepsa, grudi, leđa i jezgra. Isto važi i za strešenje prostirki.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić