Avijatičarske jakne najbolji saveznik za hladne dane

Kao jedan od ključnih komada jesenje sezone, jakna se svake godine vraća u novim modernim izdanjima, ali i u onim poznatim modelima koji nikad ne izlaze iz mode i naših ormara.

Od ležerne i lagane traper jakne u kojoj smo zakoračili u jesen i prelazni period, pa do elegantnog balonera i klasične kožne jakne, jakne se u jesenjoj sezoni vraćaju kao nezaobilazni dio ležernih i poslovnih, dnevnih i večernjih, minimalističkih i slojevitih kombinacija.

Istovremeno je klasična, jednostavna, upečatljiva i uvijek moderna avijatičarska kožna jakna, poznatija kao šerling jakna. Sada, kada jesen iz dana u dan postaje sve hladnija, najtoplije izdanje šerling jakne ističe se kao jedan od najpoželjnijih modela i najbolji je saveznik za hladne dane.

Šerling model avijatičarske kožne jakne prepoznatljiv je po kombinaciji prednjeg dijela jakne od vještačke ili prave i sjajne ili brušene kože i podstave od mekane i tople vune koja klasičnoj avijatičarskoj jakni donosi dodatnu dozu topline, ali zadržava njenu svestranost i moderan izgled. Dizajn ovog modela kroz decenije je usavršen do posljednjeg detalja, ali svake godine s prvim jesenjim danima uvijek se ističe i nekoliko novih transformacija tog neodoljivog klasika.

Klasični modeli ovih jakni prepoznatljivi su po crnoj ili smeđoj glatkoj ili brušenoj koži s vanjske strane, a vještačkom ili pravom, najčešće ovčjem krznu s unutrašnje strane u kontrastnoj bijeloj ili krem boji. Mekana eko-koža ili nešto grublja sjajna, te brušena koža i toplo krzno dobitna su kombinacija, a osim crnih i karamel tonova, dostupni su i oni od pastelno ružičastih, sivih, metalik boja ili neutralnih bijelih nijansi.

Kombinovanje

Šerling jakne najčešće dolaze u predimenzioniranom oversized kroju, s dodacima poput ukrasnih kopči i detalja kao što su patenti. Ostavljaju utisak toplog ogrtača koji najbolje pristaje uz farmerke i bajkerske gležnjerice, ali nosive su i u ostalim modnim kombinacijama. Uz zimsku dugu haljinu ili suknje, te elegantne hlače, šerling jakne nose se baš poput klasičnih kožnih modela i dolaze kao zamjena za klasični i elegantni kaput, kada nam je potrebna promjena u svakodnevnom oblačenju.

Avijatičarske jakne, s toplom i mekom podstavom od vune, model su koji je odličan u dnevnom i večernjem, u ležernom i elegantnom izgledu.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić