Kralj ljekovitog bilja: Reguliše krvni pritisak, smanjuje stres, jača imunitet

Sveti bosiljak (lat. Ocimum sanctum), poznat i kao Tulsi, opravdano smatraju kraljem ljekovitog bilja. Domaći je lijek za mnoga oboljenja.

Disajne tegobe

Vrlo je učinkovit u liječenju gotovo svih vrsta respiratornih bolesti, virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija disajnog sistema.

Važan je sastojak mnogih sirupa za kašalj.

Pomaže pri iskašljavanju sluzi kod bronhitisa i astme te olakšava disanje zbog eteričnih ulja koje sadrži.

Plućne bolesti

Zbog svojih antibiotskih svojstava, vitamina C i spojeva koji su prisutni u eteričnim uljima, bosiljak je učinkovit u liječenju plućnih infekcija i znatno umanjuje štetu na plućima nastalu zbog pušenja.

Srčane bolesti

Bogat je antioksidansima, kao što je eugenol, koji štite srce od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Eugenol je vrlo koristan i u smanjenju nivoa holesterola u krvi zbog čega ima blagotvoran učinak na bolesti srca.

Stres

Nedavne studije pokazale su da listovi bosiljka igraju značajnu ulogu u zaštiti od stresa, jer imaju adaptogena svojstva.

Vitamin C i ostali antioksidansi koje sadrži bosiljak, odlično umiruju i snižavaju krvni pritisak te tako umanjuju stres.

Njega zuba

Bosiljak uništava više od 99% bakterija u ustima, koje su odgovorne za stvaranje lošeg zadaha, zubnog kamenca, plaka i karijesa.

Bubrežni kamenac

Kao diuretik, ova biljka pomaže pri smanjivanju nivoa mokraćne kiseline u telu, koja je glavni krivac za stvaranje bubrežnih kamenaca.

Njega kože

Zbog eteričnih ulja, koja imaju antibiotsko, dezinfekcijsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, bsiljak bez ikakvih nuspojava liječi bolesti kože i djeluje umirujuće.

Glavobolja

Zbog svojih anelgetskih, sedativnih i antimikrobnih svojstava, bosiljak učinkovito kontroliše glavobolje izazvane migrenom, prehladom ili povišenim krvnim pritiskom.

Imunitet

Zbog već spomenutih ljekovitih svojstava, bosiljak štiti naš organizam od gotovo svih infekcija uzrokovanih virusima, bakterijama i gljivicama i služi za jačanje imuniteta.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić