Od uklanjanja mrlja do održavanja namještaja - Na ovaj način iskoristite pastu za zube u svom domu

Pasta za zube ima blaga, ali djelotvorna svojstva za uklanjanje mrlja. To je čini dobrim sredstvom za čišćenje raznih predmeta u kući.

Umjesto oštrih predmeta i jakih proizvoda za čišćenje doma, možete koristiti običnu četku i pastu za zube s kojima ćeš očistiti površine kao što su zidovi, tapacirani namještaj ili tepisi.Ono što je važno znati kod izbora paste jeste da prilikom čišćenja birate onu pastu koja ne sadrži gel i koje ne izbjeljuju zube jer su one bolji izbor za čišćenje raznih površina u domu. Osim toga, uvijek pastu testirajte na malom području prije nanošenja paste za zube na vidljiviju površinu kako biste bili sigurni da neće uzrokovati nikakvo oštećenje ili promjenu boje.

Tragovi vode na drvenom namještaju

Tragovi vode na drvenom namještaju mogu značajno umanjiti vrijednost drvenog namještaja, a pasta za zube može vam pomoći da ih se riješite. Potrebno je da napravite mješavinu paste za zube i sode bikarbone te utrljate na površinu, a potom ih obrišete vlažnom krpom.

Predmeti od metala

Ako imate predmete od bakra ili nehrđajućeg čelika, kao što su bakreni lonci ili rerna od nehrđajućeg čelika koja je prljava i ogrebana, pasta za zube može biti učinkovito sredstvo za čišćenje. Dovoljno je da nanesete pastu i polirate mekanom krpom. Na kraju, isperite predmete toplom vodom i obrišite čistom krpom.

Stakla i ogledala

Stakla i ogledala takođe možete čistiti pastom za zube. Nanesite tanki sloj bijele paste, obrišite stakla čistom vlažnom krpom, a zatim ih ispolirajte za sjaj bez tragova. Ovo takođe može biti idealno za sprječavanje zamagljivanja stakla i ogledala. Takođe, pastu možete koristiti za čišćenje čaša i slavina u kupaonicama, ostavljajući prostor svjetlucavim.

Mrlje na tkaninama i zidovima

Pasta je iznenađujuće učinkovito sredstvo za uklanjanje mrlja s tkanina i tepiha. Bilo da se radi o tragovima kafe, tinte, hemijske olovke, markera ili ogrebotina na zidovima, pasta za zube i vlažna krpa su dovoljne za ovakvu vrstu mrlja. Nanesite malu količinu paste, ostavite nekoliko minuta pa nježno obrišite i isperite tragove.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić