Optimizam može biti zarazan

Optimizam može negativnu situaciju preokrenuti u priliku za uspjeh ili jednostavno u priliku da naučimo nešto novo.

On nam, za razliku od pesimizma, vraća energiju i entuzijazam. Pomaže nam da pređemo prepreke, ali i da ustanemo i nastavimo dalje onda kada padnemo.

Optimizam nije nešto što bi trebalo da zadržimo za sebe, već da ga širimo na ljude oko nas, jer uvijek dobijemo onoliko koliko damo. Uživaćemo u osmijesima koje naš optimizam izazove, a i osjećaćemo se puni samopouzdanja, jer činimo pravu stvar. Ako niste sigurni kako možete probuditi optimizam u ljudima oko vas, evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u tome.

Budite tu za nekoga

Saslušajte njihove probleme i dajte im optimističnu i prizemljenu perspektivu. Nekad ne morate ništa da kažete, jer samo vaše prisustvo će biti od pomoći. Ali, ukoliko se ta osoba zadrži u negativnom razmišljanju, dajte joj svoju vedriju perspektivu o cijeloj situaciji, kako bi shvatila da stvari i nisu baš tako loše.

Slušajte pozitivnu muziku

Slušanje vesele muzike je odličan način da popravite raspoloženje i sagledate stvari iz drugačije perspektive. Ali vesela muzika će isto tako uticati i na ljude oko vas. Jednostavno pustite takvu muziku kada ste u društvu i vidjećete kako se svima raspoloženje popravlja.

Udijelite potpuno iskren kompliment

Razmislite o tome šta interesuje sagovornika, šta ga pokreće, šta je to dobro kod njega što drugi ljudi često zanemaruju. Dajte mu kompliment o tome, značiće više nego što mislite 

Smijte se

Osmijeh je zarazan, pa će vas i ljude u vašoj blizini lako oraspoložiti i osjećaćete se opuštenije. Čak i ako vam se ne smije, isforsirajte taj osmijeh i osjećaćete se bolje.

Probajte ovo: sljedeći put kad se budete loše osjećali, probajte da se lažno smijete 30 sekundi ili cijeli minut, vidjećete kako vam se raspoloženje mijenja.

Pomozite nekome da se opusti

Prenatrpan raspored uzrokuje mnogo tenzija i stresa. A to dvoje staju na put optimizmu. Zato pomozite nekome ko je u vašoj blizini da se opusti. Predložite odlazak na piknik ili plažu i onda samo u tišini posmatrajte kretanje oblaka. Ovakva pauza učiniće čuda za raspoloženje i perspektivu.

Zagrljaj

Zagrljaj čini da se osjećamo bolje i sigurnije. I nemojte da sumnjate u efekat koji može da izazove, on zaista može učiniti da se misli okrenu u svjetlijem i pozitivnijem pravcu.

Izvor:CdM