Je li spanać zaista "ČUVAR" našeg zdravlja?

Spanać je prekrasno zeleno lisnato povrće koje pripada grupi namirnica s odličnim nutritivnim sastavom.

Bogat je izvor antioksidansa i ima odlična antikancerogena svojstva, a dostupan je tokom cijele godine. Možete ga pripremati kao salatu, predjelo, ali i glavno jelo. Krije brojne zdravstvene prednosti, a mi vam donosimo one najznačajnije.

Spanać je bogat izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti. Ima nisku kalorijsku vrijednost i nizak udio masti (100g svježeg špinata sadrži samo 23 kalorije).

Odličan je izvor topivih vlakana, stoga je jedna od najdjelotvornijih namirnica u procesu mršavljenja, ali i regulaciji nivoa holesterola.

100g svježeg spanaća sadrži oko 25% ukupne preporučene dnevne vrijednosti gvožđa. Spanać je jedan od najboljih izvora gvožđa koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca

Svježi spanać je odličan izvor antioksidativnih vitamina A i C, luteina i beta karotena. Kada se udruže, čine odličnu zaštitu od nastanka raznih bolesti. Smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i igraju važnu ulogu u popravljanju štete nastale djelovanjem slobodnih radikala.

Spanać je odličan za zdravlje očiju. Štiti od bolesti očiju uzrokovanih starenjem kao što je makularna degeneracija.

Vitamin A će održati zdravlje kože i očiju. Unos svježih namirnica koje su bogate vitaminom A će zaštititi tijelo od nastanka raka usne duplje i pluća.

Spanć sadrži vitamin K. Samo 100g svježeg spanaća pruža čak 402% preporučene dnevne vrijednosti spanaća. Vitamin K će ojačati vaše kosti, a naučnici su ustanovili da može odigrati ključnu ulogu u smanjenju rizika od nastanka Alzheimerove bolesti.

Ovo zeleno lisnato povrće je odličan izvor vitamina B kompleksa, kao što je vitamin B6, tiamin (B1), riboflavin, folna kiselina i niacin. Folna kiselina može spriječiti nastanak urođenih poremećaja kod beba.

Samo 100g svježeg spanaća će pružiti oko 47% preporučene dnevne vrijednosti vitamina C.

Spanać je bogat mineralima kao što je kalijum, magnezijum, mangan, cink i bakar.

Spanća je odličan izvor omega 3 masnih kisjelina koje poboljšavaju koncentraciju, zdravlje kardiovaskularnog sistema, štite od nastanka bolesti srca i srčanog udara.

Oprez

Podgrijavanje spanaća može nitrate pretvoriti u nitrite, a nitrosamine u određene bakterije. Ovi spojevi mogu biti izrazito štetni, naročito za djecu.

Osobe koje uzimaju ljekove protiv zgrušavanja krvi trebaju biti oprezne s unosom spanaća, jer je bogat kalijumom. Najbolje bi bilo da se posavjetujete s doktorom.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić