Želite ravniji stomak? Ovo povrće biste trebali što prije izbaciti iz svoje ishrane

Salo na stomaku može biti pod uticajem raznih faktora, uključujući ishranu.

Iako se povrće obično smatra osnovnom hranom u svakoj uravnoteženoj prehrani, iznenađujuće je saznati da čak i ove naizgled zdrave namirnice mogu potencijalno doprinijeti masnoći na stomaku na neki način.

Dijetetičar Jesse Federom otkriva iznenađujuće činjenice o vezi između povrća i sala na stomaku.

"Povrće prirodno ima malo kalorija i neće direktno dovesti do sala na stomaku. Međutim, poznato je da neko povrće uzrokuje plinove, nadimanje i iritira crijeva što može utjecati na našu probavu i metabolizam", navodi.

Osim toga, on takođe ističe da svako povrće koje je kuhano na previše putera ili ulja, prženo ili preliveno sa sosevima s visokim udjelom masti može dovesti do sala na stomaku.

Određeno povrće je poznato po svom potencijalu da izazove plinove, nadimanje i iritaciju u probavnom sistemu, što može utjecati na našu probavu i metabolizam. Među tim krivcima su brokula, kelj, kupus  i karfiol. Ovo povrće je svakako zdravo i sadrži brojne zdravstvene prednosti, ali može biti iritantno za one sa osjetljivom probavom.

"Ovo povrće je obično bogato netopivim vlaknima i određenim ugljikohidratima koje bakterije obično jedu i dovode do fermentacije, a zatim plinova/napuhanosti. Ovo može iritirati crijeva i potencijalno uzrokovati upalu i utjecati na vaš metabolizam kada se jede u velikim količinama", navodi Feder.

Ipak, dodaje da je najviše zabrinjavajuće povrće preliveno puterom, uljem ili napunjeno masnim preljevima i umacima. Ovi dodaci donose značajno opterećenje kalorijama i upalnim mastima, koje, kada se konzumiraju u prekomjernoj količini, mogu doprinijeti nakupljanju masti na stomaku.

Sljedeći put kada poželite pržene patlidžane ili karfiol, razmislite dvaput jer ovo povrće natopljeno uljem može doprinijeti masnoći u stomaku kroz svoj sadržaj masti.

Feder zaključuje da povrće koje ima minimalne količine ovih ugljikonidrata koji se teško probavljaju obično se udobnije nalazi u našem probavnom sistemu. Primjeri takvog povrća uključuju mrkvu, krastavce, paprike, mahune, patlidžan i tikvice. Nadalje, sadržaj kalorija se može značajno smanjiti kuvanjem povrća na pari, jer ovaj način eliminira potrebu za kuhanjem u uljima ili mastima.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić