Bananu bi trebali da operete prije nego je ogulite, stručnjaci objašnjavaju zašto

Vjerovatno ne biste zagrizli jabuku ili stavili nekoliko bobica grožđa u usta, a da ih prije toga ne operete. Svjesni ste da jedete koru ploda i ko zna što se u njoj krije. Ali šta je s bananama i avokadom, voćem koje se guli prije konzumacije?

Stručnjaci za bezbjednost hrane kažu da i njih treba oprati.

"Proizvode koji imaju koru treba oprati pod mlazom čiste vode, čak i ako ih namjeravate baciti. To je najbolja praksa u sigurnom rukovanju hranom koja smanjuje prenos prljavštine ili mikroba koji se mogu nalaziti na kori voća koje namjeravate konzumirati", rekla je za Huff Post Tamika Sim iz Međunarodnog vijeća za informacije o hrani.

Dok se prljavština može uočiti, zaostali pesticidi ili mikrobi koji mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom, nisu vidljivi golom oku. Zato Sims zagovara pranje svih namirnica prije jela.

"Kore banane, kore avokada i drugi proizvodi s debelom vanjskom površinom jednako su osjetljivi na bakterije kao i mekše voće i povrće s nježnijom korom", napominje stručnjak za bezbjednost hrane.

Američka agencija za hranu i ljekove pronašla je listeriju i salmonelu na kori avokada. Deblja kora otežava bakterijama ili prljavštini ulazak u meso, ali kad režete voće, nožem ipak možete kontaminirati namirnicu. Pranje kore smanjuje vjerojatnću da se to dogodi.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić