Ishrana na plus 30: Jedite što više ribe i povrća, stop za pržena jela i torte

Kada se temperature danima ne spuštaju ispod 30 stepeni, mnoge uobičajene navike moraju da se promijene. Način ishrane predstavlja jednu od ključnih.

Na jela koja se dugo i teško vare treba zaboraviti, jer ona stvaraju utisak da je još toplije.Salame, pržena jela, umaci sa pavlakom i majonezom, kao i torte sa raznim teškim kremovima, treba da sačekaju hladnije dane, savjetuju nutricionisti.

U vrijeme nesnosnih vrućina treba se usmjeriti na testenine i pirinač, pod uslovom da se jedu sa laganim sosovima, maslinovim uljem i prilozima od povrća. Riba i bijelo meso takođe treba da budu na jelovniku, kuvani na pari, bareni, na roštilju i sa gomilom sezonskog povrća.

Poželjno je i sirovo i kuvano povrće, jer osvježava organizam, podstiče izbacivanje toksina, obezbjeđuje potrebnu energiju i reguliše varenje. Osim toga, predstavlja riznicu mineralnih soli, vitamina i biljnih vlakana, supstanci od neprocjenjivog značaja za zdrav i lijep izgled.

Ljubitelji zelene salate koja je savršen čistač crijeva i puna vode, mogu do mile volje da uživaju u njenom ukusu u vrelim ljetnjim danima. Zelena salata sa kuvanim jajima ili posnim mesom, predstavlja uspješnu zamjenu za glavno jelo.

Ljeti treba jesti i osvježavajuće gorke i kisele namirnice, kao što su radič, cikorija, rukola, grejpfrut i drugo južno voće. Preporučuje se i jogurt, kao i ljute papričice koje su dobre jer dovode do širenja krvnih sudova i snižavanja tjelesne temperature.

Izvor:CdM