Sobne biljke koje mogu pomoći u uklanjanju prašine

I dok će većina uzeti biljke kako bi osvježila svoj dom i podarila mu iscjeljujući dašak prirode, rijetki znaju da postoje vrste koje imaju još jedno gotovo čarobno svojstvo - uklanjanja prašine.

Biljke s ovim svojstvom tako će u kući biti znatno više od dekoracije jer otpuštaju kiseonik u vazduh koji apsorbuje alergene kao što su prašina, pelud i plijesan.

Fikus gumijevac

Ova vrsta vrlo je učinkovita u uklanjanju nepoželjnih supstanci iz vazduha jer su njeni veliki i voštani listovi savršeni za hvatanje čestica prašine.

"Biće još efikasniji u privlačenju prašine ako ga jednom dnevnom blago pošpricate vodom" rekla je cvjećarka Fiona Dženkins.

Uz to, fikus gumijevac povećava nivo vlage u vazduhu, što takođe doprinosi smanjenju prašine.

Zamijokulkas

Poznat i pod nazivom ZZ biljka, jedan je od omiljenijih odabira u domaćinstvima jer se vrlo lako održava te na sebe privlači zagađivače iz vazduha.

"Odlično uklanja i sakuplja prašinu i čestice iz vazduha" istakla je Dženkins te napomenula kako mali i voštani listovi takođe uživaju u blagom prskanju vodom svakog dana.

Spatifilum

Spatifilum je jedna od biljaka koja je dostupna u gotovo svakom većem marketu, a to nimalo ne čudi kada se uzme u obzir njen privlačan izgled i činjenica da apsorbuje čak i spore plijesni te štetne pare acetona, prenosi "Tportal".

Važno ih je držati u velikim posudama, redovno zalijevati te izbjegavati izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti koja je za njihove nježne bijele cvjetove kobna.

Bršljan

Većina bršljana uspješno će smanjiti količinu prašine u domu, ali Engleski bršljan pokazao se kao najučinkovitiji jer može ukloniti i oktan, benzen, trikloretilen i toluen.

Kako biste poboljšali kvalitet vazduha, postavite ih u nekoliko visećih tegli i time pružite svom enterijeru dobitnu kombinaciju elemenata prirode, prozračnosti i efektne dekoracije.

Biljka pauk

Ova vrsta može očistiti čak 95 odsto toksina iz vazduha, što je svrstava na sam vrh liste sobnih biljaka koje pomažu u čišćenju vazduha te smanjuje pojavu vlage.

"Oni su najučinkovitiji u uklanjanju formaldehida, toluena, ugljičnog monoksida i ksilena iz vazduha. Biljke pauk takođe su učinkovite u apsorpciji dušikovog dioksida" istakla je stručnjakinja.

Zbog jednostavnog održavanja idealna je za početnike, a sve što joj treba jest obilje indirektnog svjetla.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković