Domaći napitak koji nadoknađuje elektrolite

Većina pojedinaca nije svjesna koji napici sadrže elektrolite i koliko su oni zaptavo važni za organizam.

Elektroliti se odnose na električno naelektrisane mineralne jone ili jedinjenja kao što su kalijum, natrijum, kalcijum i hlorid. Oni su neophodni za različite tjelesne funkcije, kao što su kontrakcija mišića, funkcija nerava, provođenje impulsa kroz ćelije, održavanje napona i proizvodnja energije.

Zbog toga je od vitalnog značaja obezbijediti adekvatno snabdijevanje tečnostima i elektrolitima u tijelu za pravilno funkcionisanje ćelija, organa i sistema. Elektroliti se mogu dobiti iz hrane i pića koje konzumirate.

Prednosti ovih napitaka

Napici s elektrolitom su dobro sredstvo za hidrataciju, što je važno za širok spektar tjelesnih funkcija kao što je neurokognicija.

Pića s elektrolitom pomažu da se nadoknadi gubitak tečnosti uzrokovan dijarejom i jakim znojenjem, što inače može izazvati slabost, umor, vrtoglavicu, glavobolje, grčeve u mišićima i dehidraciju, između ostalih problema.

Elektroliti, kao što su natrijum i kalijum, pomažu u ravnoteži nivoa tjelesne tečnosti i pomažu u funkcionisanju mišića. Natrijum igra vitalnu ulogu u ravnoteži hormona stresa dok smanjuje umor.

Napomena: Neophodno je ograničiti nivoe elektrolita ispod standardnog opsega, jer višak može izazvati probleme. Višestruka komercijalna pića sa elektrolitom često su puna zaslađivača i konzervansa, dok su domaća elektrolitna pića lišena hemikalija i svježa su, zdrava i ukusna.

Napravite domaće napitke za elektrolite

Donosimo vam dva efikasna recepta koji se jednostavno pripremaju.

  1. Napitak od đumbira

Ovaj napitak s đumbirom savršen je za nadoknaađivanje elektrolita poslije treninga i kao osvježavajući početak dana.

Sastojci:

2½ šolje vode

3-5 kriški svježeg đumbira

1 kašičica limunovog soka

¼ kašičice morske soli

1-2 kašike domaćeg meda

Priprema: Stavite đumbir u vodu, čim prokuva sklonite s ringle i ostavite poklopljeno da odstoji oko pet minuta. Procijedite i sipajte u šolju. Kada se tečnost smlači dodajte sok od limuna i so. Dodajte med i dobro promiješajte da dobijete izbalansiran slatko-slani kiselkasti ukus.

  1. Napitak od narandže i limuna

Ovo osvježavajuće piće može vam pomoći da povećate energiju tokom i nakon treninga.

Sastojci:

2 šolje vode

¼ šolje svježeg limunovog soka

½ šolje svježeg soka od narandže

2-4 kašike domaćeg meda

¼ kašičice nerafinisane soli

Priprema: Pomiješajte sok od narandže i limuna, dodajte med i vodu i dobro promiješajte. Dodajte so i miješajte dok se potpuno ne rastvori.

Savjeti

Koristite čistu vodu. Ako nemate flaširanu vodu, prokuvajte vodu iz česme prije upotrebe.

Uzdržite se od upotrebe rafinisane kuhinjske soli u pravljenju napitka od elektrolita jer ne sadrži esencijalne minerale. Koristite samo morsku ili himalajsku so.

Izbjegavajte zamjenu meda zaslađivačima. Ako ne želite da pravite sopstveni napitak od elektrolita, pokušajte da ga kupite bez ikakvih vještačkih boja i šećera.

Dodajte kriške manga ili drugo voće da poboljšate ukus napitka sa elektrolitom.

Ako imate stomačnu infekciju, dodajte koji listić nane u piće za umirujući efekat. Nana je antispazmodik i može da smiri crijeva.

Od ključne je važnosti da obezbijedite svoje tijelo adekvatnim količinama vode i elektrolita da biste održali pravilno funkcionisanje. Iako su komercijalna pića sa elektrolitom lako dostupna, mogu sadržati veštačke arome, vještačke boje i dodatog šećera.

Zamjena  domaćim rastvorima elektrolita je zdrav izbor.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić