Zašto je dobro piti vodu sa suvim grožđe

Voda sa suvim grožđem na prazan stomak je sjajan način da poboljšate zdravlje.

Saznajte šta se sve dešava s tijelom kada započinjete dan s ovim napitkom.

Jedno od sušenog voća s najviše hranljivih sastojaka na svijetu je suvo grožđe- Prepuno je esencijalnih hranljivih materija poput vitamina, dijetalnih vlakana, kalijuma, magnezijuma i mnogih drugih elemenata koji su dobri za zdravlje.

Prema ajurvedi, jedan od najboljih načina da svakodnevno jedete suvo grožđe je da ih potopite u vodu i pijete na prazan stomak.

Recept je jednostavan.

Šaku suvog grožđa potopite u čašu vode, ostavite preko noći, procijedite i popijete vodu u kojoj je grožđe stajalo. Grožđe koje je bilo potopljeno takođe možete da iskoristite i pojedete ili dodate u neki recept.

Svakodnevno pijenje vode sa suvim grožđem na prazan stomak može poboljšati vaše zdravlje na mnogo načina:

Djeluje kao voda za detoksikaciju

Jetra je vitalni organ koji čisti tijelo od otrova. Ali, lođe navike u ishrani i nezdrav način života može da poremeti funkciju jetre.

Suvo grožđe koje je namočeno u vodi preko noći može efikasno da pročisti krv, stimuliše biohemijske funkcije jetre i eliminiše toksine iz tijela. Zbog toga je ova voda poznata kao odličan jutarnji napitak za detoksikaciju.

Poboljšava varenje

Komponente flavonoida uključene u suvo grožđe, kao što su vinska kiselina, tanini i katehini, podstiču laksativno dejstvo, stvaraju glomaznu supstancu koja pomaže u kretanju hrane kroz crijeva i sprečavaju zatvor. Pijenje grožđica u vodi je uspješan kućni lijek za održavanje zdravog i čistog stomaka.

Pomaže u slučaju anemije

Obilje gvožđa, vitamina B-kompleksa i bakra nalazi se u grožđicama. Vitamini B-kompleksa i gvožđe pomažu u proizvodnji krvnih zrnaca, dok bakar pomaže u apsorpciji gvožđa.

Reguliše holesterol u krvi

Natopljena voda sa suvim grožđem na prazan stomak takođe može pomoći u prečišćavanju krvi i obezbijediti zdrava crijeva i srce. Može efikasno pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola i triglicerida u tijelu.

Povećava energiju

Započinjanje dana čašom natopljene vode sa suvim grožđem može da obezbijedi tijelu obilje energije koja mu je potrebna da bolje funkcioniše tokom dana.

Olakšava mršavljenje

Fruktoza i glukoza, dva prirodna šećera koja vam daju adekvatnu energiju na duže vrijeme, nalaze se u vodi sa suvim grožđem. To sprečava žudnju za hranom.

Odlično za hipertenziju

Grožđice bogate kalijumom koji snižava krvni pritisak. Antioksidansi i dijetalna vlakna mogu poboljšati biohemiju krvnih arterija, smanjujući rizik od hipertenzije.

Poboljšava oralno zdravlje

Voda sa suvim grožđem sadrži fitokemikalije i oleanolne kiseline, koje štite o mikroorganizama koji oštećuju zube.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić