Stručnjaci tvrde -ove društvene igre poboljšavaju pamćenje

Kako starite, važno je dati prioritet svom kognitivnom zdravlju. To možete učiniti tako što ćete voditi zdrav način života koji uključuje ispravnu ishranu, vježbanje, održavanje društvenih veza, smanjenje stresa i dovoljno sna.

 Stručnjaci kažu da postoji još jedan, ciljaniji način da poboljšate svoje pamćenje: igranje igrica koje vježbaju djelove vašeg mozga koji kodiraju, čuvaju i preuzimaju informacije.

„Postoje različite vrste memorije, kao što su kratkoročna memorija, radna memorija, dugoročna memorija i epizodna memorija. Svaki tip pamćenja se oslanja na različite regione i mreže mozga, kao što su hipokampus, prefrontalni korteks, parijetalni korteks i temporalni korteks“, objašnjava neurohirurg dr Gurnet Sing Savnei.

Soni kaže da su najbolje igre za poboljšanje pamćenja one koje izazivaju i stimulišu ove regione mozga i mreže, kao i povećavaju pažnju, koncentraciju i mentalnu fleksibilnost.

Društvene igre koje mogu da vas zabave i istovremeno treniraju vaše pamćenje su sljedeće:.

Šah

Svako ko zna pravila može da igra partiju šaha, ali igrači koji su zapamtili poteze i kontrapoteze imaju veće šanse da dobiju partiju. Soni kaže da vježbanje igre može da vam pomogne da poboljšate pamćenje i da vam pruži mentalne vježbe.

„Šah je igra strategije i logike koja uključuje planiranje, rješavanje problema i donošenje odluka. Šah može poboljšati radnu memoriju jer zahtjeva da u svom umu vodite računa o više figura i poteza“, kaže on i dodaje da takođe može da poboljša prostornu memoriju, jer uključuje vizuelizaciju table i mogućih ishoda.

Dame / Kineske dame

Dame i kineske dame su zabavne i pristupačne igre koje mogu pomoći u poboljšanju pamćenja u bilo kom uzrastu. Studija iz 2016. objavljena u časopisu „Brain Imaging Behavior“ otkrila je da je igranje nekoliko igara, uključujući dame, povezano sa poboljšanim kognitivnim funkcijama.

„Učesnici su prošli neuropsiholoških testova koji pokrivaju konvencionalne kognitivne domene pamćenja, pažnje, izvršne funkcije, jezika i vizuelno-prostornih sposobnosti“, napisali su autori studije.

Regresioni modeli su otkrili značajnu povezanost između ovih igara i neposrednog pamćenja, verbalne memorije učenja i brzine i fleksibilnosti prisećanja.

Dajan Karbo, specijalista za demenciju, kaže da podstiče svoje klijente da igraju dame kao dio programa prevencije demencije. Ona kaže da igra svojim jednostavnim pravilima može pomoći i u promovisanju društvenih veza, što je važno za održavanje kognitivnog zdravlja.

Skrebl

Karbo kaže da je ova odlična igra za jačanje pamćenja. Pošto se igra dobija igranjem reči koje sadrže istaknuta slova, igrači su nagrađeni za pamćenje širokog spektra riječi.

Stručnjak za demenciju kaže da čak i oni sa ozbiljnijim gubitkom pamćenja mogu imati koristi od igranja ove igre, uz jednu malu promjenu: Karbo podstiče upotrebu dodatnih pločica kako bi se riječi olakšale.

Igre spajanja parova

Spajanje kartica može biti popularno kod male djece, ali nemojte da vas to odvrati. Postoje i verzije za starije koje su posebno napravljene da poboljšaju pamćenje.

„Svaka igra uparivanja je odlična“, kaže Karbo. Ona preporučuje igranje igara raznih vrsta, uključujući one koje odgovaraju slikom i one koje odgovaraju slici i reči.

Igre zasnovane na jeziku

Nensi Mičel, gerijatrijska medicinska sestra, kaže da su igrice zasnovane na jeziku odlične za jačanje pamćenja jer izazivaju nove delove mozga i promovišu neuroplastičnost. Ona posebno preporučuje igre koje koriste kartice za prevođenje.

„Ove kartice sadrže riječ ili frazu na drugom jeziku koji osoba možda uči ili već zna. Zatim moraju da prevedu frazu na svoj trenutni jezik da bi zaradili poene“, objašnjava Mičel i dodaje da „ovo funkcioniše zato što se učenje i pamćenje jezika odvijaju u hipokampusu — istom delu mozga koji pogađa Alchajmerova bolest“.

Kontinuirana upotreba ovog segmenta nervnog sistema pomaže u održavanju nervnih komunikacionih puteva i promoviše zdravlje ćelija u toj oblasti.

Ukrštenice

Soni posebno preporučuje ukrštene riječi, koje on naziva jednom od klasičnih igara za treniranje mozga.

Kako navode „ove igre mogu da vam pomognu da testirate svoje vještine rječnika i iskoristite znanje iz istorije, nauke i popularne kulture“.

Ukrštene reči mogu poboljšati i verbalnu i epizodnu memoriju, jer zahtevaju da se setite reči i činjenica iz svog dugoročnog pamćenja.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić