Trikovi pomoću kojih će biljke preživjeti vaš godišnji odmor

Ukoliko planirate odmor, a nemate kome da povjerite brigu o biljkama, uz ovih nekoliko trikova nećete ni morati.

Biljke zahtjevaju određenu brigu, naročito kada je zalivanje u pitanju. Postoji nekoliko staromodnih metoda uz koje možete sačuvati svoje biljke neko vrijeme, kao što je metoda po kojoj biljke stavite u kadu i napunite je vodom toliko da prekrije dno saksije.

Iako će staromodan trik raditi posao ne nekoliko dana, postoji još nekoliko metoda pomoću kojih ćete sačuvati svoje biljke.

Potopite konopac u vodu

Pomoću užeta možete dugo snabdjevati iljke vodom. Potrebno je da sipate dovoljno vode u veliku posudu i stavite je na visoko mjesto. Sve biljke koje imate rasporedite oko posude.

Zatim, ukoliko, recimo, imate šest biljaka, konopac isjecite na šest jednakih djelova. Umočite konopac u vodu i povucite ga prema svakoj biljci u zemlji. Biljka će tako ostati hidrirana duže vrijeme.

Kosa spašava uvenule biljke

Ako je vaša biljka već uvenula pri povratku sa godišnjeg odmora, možete je vratiti u život uz pomoć malo vaše kose.

 Skupite ostatke kose, napravite male kuglice od nje i stavite kuglice u zemlju uvele biljke. Nakon nekog vremena, azot iz kose pomoći će biljci da oživi.

Zamotajte biljku u vreću

Pojedine tropske biljke vole vlažnost i potrebno im je okruženje nalik terarijumu.

Jednostavno umotajte takvu biljku u veliku providnu vreću za smeće i brzo je zalijte. Probušite rupe na vrhu kese kako bi biljka mogla da diše.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić