Ljetovanje kao terapija - Na ovaj način more utiče na vase zdravlje

U Francuskoj su već sredinom 19. vijeka otvoreni centri za liječenje zdravstvenih tegoba uz pomoć supstanci dobijenih iz mora i morske vode. Koje su tačno prednosti ljetovanja na moru?

Morski vazduh i voda su zaista dobri i za našu dušu i za tijelo. Grci su prvi primjetili ljekovito dejstvo mora. Popularna talasoterapija – tretman morskom vodom – potiče iz Grčke. Na grčkim ostrvima Rodos i Krf talasoterapija je korišćena još prije 2.500 godina.

Koristi se za liječenje stanja kao što su ekcem, artritis, astma, psorijaza i bol u leđima. Hipokrat je otkrio ljekovita svojstva morske vode posmatrajući njeno dejstvo na rane. Primijetio je da voda ubrzava zarastanje rana, sprečava infekciju i smanjuje bol.

Morska voda sadrži vitalne elemente

More sadrži sve elemente važne za naš život - natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, čak i srebro i zlato.

Morska voda prodire duboko u kožu i tako omogućava djelovanje minerala i elemenata u tragovima. U moru se nalaze i alge koje su bogate mineralnim materijama. Alge su dugo smatrane izvorom zdravlja i ljepote. Podstiču obnavljanje ćelija, poboljšavaju izgled kože, stimulišu metabolizam, jačaju imunitet, sprječavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

More blagotvorno djeluje na astmu i alergije

Morska so ima antiseptička i antihistaminička svojstva, zbog čega je korisna kod kožnih alergijskih reakcija. Svjetska pedijatrijska bolnica već dugi niz godina uspješno koristi kupke od morske soli za liječenje i ublažavanje alergija. Čist morski vazduh, zasićen negativnim jonima, olakšava disanje i blagotvorno djeluje na osobe koje boluju od astme.

Sunčanjem snabdjevamo tijelo vitaminom D

Sunčanje donosi ne samo lijep ten, već nas snabdjeva i vitaminom D, koji je našem organizmu toliko potreban. Najnovija istraživanja potvrđuju da igra ključnu ulogu u prevenciji mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak. Da biste dobili vitamin D, ne morate se sunčati u najtoplijem dijelu dana. Izaberite jutarnje ili večernje sate za sunčanje. Imajte na umu da kreme za sunčanje inhibiraju sposobnost kože da proizvodi vitamin D.

Boravak na moru ublažava stres

Šta još ima tako opuštajući efekat kao sunce, lagani povetarac i šum talasa? Odmor na moru daje nam priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i potpuno se opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži u velikom procentu, dokazano djeluje protiv stresa. Alternativni ljekari vjeruju da stres može djelovati kao okidač u razvoju mnogih bolesti. Stoga, iskoristite svoj odmor da se riješite svog najgoreg neprijatelja.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić