Koliko vode dnevno trebaju unositi žene, a koliko muškarci

Kada ljudi razmišljaju o hidrataciji, često se fokusiraju na pića kao što su voda, čaj, sokovi… Ali tijelo zapravo dobija značajnu količinu hidratacije iz hrane koju jedete jer hrana bogata vodom može obezbijediti dodatnu hidrataciju.

Prema preporukama, žene bi trebalo da unose ukupno 2,7 litara (oko 11 šoljica) vode dnevno, dok bi muškarci trebalo da imaju za cilj 3,7 litara (oko 16 šoljica) ukupne vode dnevno. Važno je napomenuti da sva ova "totalna voda“ ne mora da potiče samo od pića, već može biti i rezultat konzumiranja hrane.

Stručnjak Rokane Ehsani, MS, RD, CSSD, LDN, registrovani dijetetičar i nutricionista u Majamiju, naglašava važnost voća i povrća u zadovoljavanju potreba za hidratacijom.

Da biste povećali unos hidratantne hrane, Ehsani preporučuje uključivanje voća i povrća u svaki obrok. Na primjer, za doručak možete jesti voće poput bobičastog voća ili bananu, a ako više volite ukusan doručak, možete dodati paradajz, lisnato povrće, paprike i pečurke u tost od avokada i jaja.

Kao užinu, umjesto nezdravih grickalica, možete jesti komade voća sa šakom orašastih plodova ili voće sa jogurtom.

Za večeru se preporučuje da vam bar polovina tanjira bude popunjena povrćem. Umjesto da pojedete parče ili dva brokolija uz glavni obrok poput tjestenine, pirinča ili bifteka, koristite pripremljenu salatu ili smrznuto povrće koje možete brzo pripremiti u mikrotalasnoj.

Ove jednostavne promene u navikama u ishrani mogu vam pomoći da povećate unos vode iz hrane, što doprinosi boljoj hidrataciji tijela. Voće i povrće, pored hidratacije, takođe obezbjeđuju važne hranljive materije i vlakna, čineći njihovu konzumaciju korisnim za opšte zdravlje.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić