Domaći recept za baget: Miris neodoljivog i hrskavog hljeba širiće se cijelom kućom

Ova specijalna vrsta hljeba, idealna za sendviče, potekla je iz Francuske, ali je omiljena širom svijeta.

Pravi srpski doručak je nezamisliv bez kriške hljeba ili nekog drugog proizvoda od tijesta poput kroasana, sendviča i slično.

Mnogi ne mogu da odole mirisu svježe ispečenog hljeba koji se širi kućom. Ukoliko ste ljubitelj francuskog bageta, ovaj recept ćete često praviti.

Sastojci:

500 gr glatkog brašna

370 ml mlake vode

1 kašičica suvog kvasac

1 kašičica soli

Priprema:

U činiji pomiješajte suve sastojke, a onda uz postepeno dodavanje vode zamijesite tijesto. Kad ono postane kompaktno, ostavite ga u činiji da naraste na toplom oko 45 minuta.

Prekrijte činiju pamučnom krpom ili prozirnom folijom.

Poslije 45 minuta prebacite tijesto na radnu ploču i vlažnim rukama ga kratko mijesite, pa oblikujte u jufku i ponovo ga pustite da narasta oko 45 minuta. I ovog puta ga prekrijte krpom.

Isti postupak na radnoj površini ponovite tri puta. Kad sva tri puta premjesite tijesto, podijelite ga na četiri dijela. Svaki dio tijesta blago oblikujte u jufkicu, pokrijte sve i ostavite još 15 minuta da se tijesto "odmori".

Blago ga prstima razvucite po površini u oblik pravougaonika i urolajte ga u željenu dužinu. Svaki baget prebacite na pleh i ostavite još da naraste oko pola sata prije nego što ubacite u rernu. Prije nego što budete pekli bagete, blago ih zasijecite ukoso.

U zagrijanu rernu na 250 stepeni ubacite i tepsiju koju ste do pola napunili vodom, pa kad voda počne da ključa iznad nje postavite tepsiju sa bagetima i pecite ih 20 minuta na 220 stepeni. Zahvaljujući vodenoj pari koja se širi iz donje tepsije baget će biti hrskav spolja, a mekan i vazdušast iznutra.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić