Zašto je dubinska hidratacija važna za kožu tokom vrelih ljetnjih dana

Koža je  tjelesni omotač  koja  pored  zaštitne  uloge, obavlja i brojne funkcije  važne za cijeli organizam.  Zbog toga joj  svakodnevno treba  posvetiti malo pažnje da bi je sačuvali od gubitka vode, elektrolita i drugih sastojaka koji su bitni za normalne metaboličke procese i razmjenu materija.

Svaki organizam i organ u njemu je jedinstven, pa samim tim i koža, sa vlastitim naslijeđenim i stečenim karakteristikama. Ne postoje dvije identične kože. Zbog toga svaka koža  različito reaguje  pod  uticajima okoline i načina života, pa je treba tako posmatrati i posvetiti joj posebnu pažnju, savjetuje kozmetičarka Sloba Bubanja.

“Zajedničko im je to, da pravilnim odnosom i odgovarajućom njegom, možemo značajno uticati na vidljive znake starenja, promjene,  razne nepredviđene procese i stanje kože. Svaki tip kože u određenom trenutku može postati osjetljiv, te se preporučuje oprez  prilikom  odabira preparata, jer se često dešava da negativno reaguje na proizvode koji su se u normalnim uslovima pokazali sasvim zadovoljavajući. Pod uticajem nepovoljnih faktora, koža je u stalnom grču, braneći se od štetnih uticaja, koji mogu uzrokovati  preveliko isušivanje, opuštanje tonusa, stvaranje bora, pucanje kapilara, devitalizaciju i prerano starenje.   Posljedica dehidratacije su  promjene u dubljim slojevima kože koje vremenom postaju  vidljive i na površini.   S obzirom na više tipova kože, različita stanja i oštećenja, potrebe svake ponaosob su jedinstvene pa ih tako treba i rješavati. Vrsta tretmana zavisi od toga da li je problem  na površini kože ili na nivou mezoderma, kao i od toga, šta se želi postići i na koji način. Bilo koji od ovih tretmana da se preporuči, preparati za hidrataciju su od presudnog značaja za vraćanje vlage i  jačanje tkiva”, ističe vlasnica beauty centra “Estebel”.  

U suprotnom, dodaje Bubanja, ako nije brižljivo njegovana i navlažena u dubokim slojevima, brzo gubi vlagu, a kao posljedica dehidratacije, pored već oslabljenog tonusa, neelastičnosti, nedostatka sjaja i svježine, slabi mikrocirkulacija  i dopremanje hranjivih sastojaka, pa  djeluje suva, umorna i uvela.

 

Kad koža počinje da stari?

Količina vode u koži se od rođenja spontano i postepeno smanjuje, udaljavajući je od njenog idealnog stanja. Ovaj proces počinje da se primjećuje posle tridesete, a naročito je vidljiv poslije četrdeset pete  kad se zbog naglog pada ,,hormona mladosti“-estrogena, mijenja kvalitet čitave kože, bore se  javljaju “preko noći”, koža postaje neelastična, suva, tanka i krta. U ovakvim situacijama, često dolazi do hiperpigmentacije, izraženije kod suve kože. Osim ovih, mnogi problemi sa kožom postaju još veći ako koža nije adekvatno njegovana, nahranjena, navlažena i zaštićena.  Uz malo truda, svakodnevne njege, znanja i strpljenja može se sačuvati blistavost kože, koja je obično znak dobrog zdravlja i raspoloženja, naglašava Bubanja.

Ona savjetuje kombinaciju tretmana i korišćenje preparata koji poboljšavaju vlažnost, ujednačenost površine kože, njenu debljinu i prokrvljenost i obezbijeđuju lijep i blistav ten, bez obzira na godine starosti.  Zbog toga je pored redovne njege i dubinskog vlaženja u kozmetičkom salonu, za kućnu njegu, koja je nastavak održavanja kompletne njege, potrebno koristiti preparate koji obezbjeđuju dubinsku hidrataciju.

 

Preparati za kompletnu njegu

“Za dubinsku hidrataciju i održavanje svježeg izgleda kože, bez obzira na godine starosti i godišnje doba, idealne su i nezamjenjive morske alge, plankton i hijaluronska kisjelina. Ove kreme obiluju mineralima, vitaminima, proteinima i elementima za vlaženje, koji  vraćaju sjaj i elastičnost dehidriranoj koži i štite je od prevelikog isušivanja,  nepovoljnih spoljnih uticaja, od prevelikog isparavanja vode iz kože. Plankton, alge i hijaluronska kisjelina,  osim toga što vlaže duboke slojeve kože, odlažu i usporavaju proces starenja  i nastajanja bora. Ovim preparatima se nadoknađuju elementi koje je koža potrošila, a koji su neophodni za normalno funkcionisanje i održavanje njene vlažnosti.  Za profesionalnu njegu u salonu postoji mnogo metoda kako preparativnih tako i aparativnih,  koje su u službi borbe protiv prevelikog isušivanja, stvaranja bora i pripreme kože za ljeto. Većinu ovih  metoda treba kombinovati,  jer tada daju veoma dobre rezultate i čuvaju kožu. Osnovno pravilo koje treba poštovati jeste da se naizmjenično kombinuju preparati i aparati, da bi postigli željene rezultate. Specijalni kozmetički tretmani koji odlažu i usporavaju proces starenja kože i nastajanja bora su tretmani radiotalasima, koji je poznat kao radiotalasni lifting,  zatim mezoterapija aparatom , koji potiskuje preparate direktno u kožu, neagresivan je,  ne povredjuje kožu,  niti se preparati zadržavaju na površini i ne gube se hranljivi sastojci iz koktela. Zbog ovih svojstava, ova metoda je u širokoj upotrebi.  Ove tretmane je neophodno periodično ponavljati da bismo održali nivo hranjivih sastojaka u koži. U  kućnoj njezi treba koristiti preparate koji nastavljaju dejstvo kozmetičkog tretmana, savjetuju u Estebel-u.