Napravite sladoled od lubenice, ljetnu poslasticu od samo dva sastojka

Ovih dana većina nas uživa u različitim ukusima sladoleda - bilo da je u kornetu, na štapiću, u kutiji, da je kupovni ili onaj koji sami pravimo kod kuće.

Sladoled je djelimično ili potpuno zamrznuta poslastica koja se većinom sastoji od mlijeka ili mliječnih proizvoda te nemliječnih sastojaka koji se dodaju u smjesu u svrhu podešavanja ukusa, arome, boje, mirisa i konzistencije.

A u moru recepata za pripremanje sladoleda kod kuće tokom vrelih ljetnih dana, izdvojio se recept za sladoled od lubenice, koji je u isto vrijeme osvježavajuća, ali i zdrava zamjena za nešto slatko u kojoj možete uživati cijelo ljeto.

Osim što je ukusna, lubenica sadrži vrlo malo kalorija, izvrstan je izvor vitamina C, a osim toga, kako struka kaže, svakodnevna konzumacija lubenice utiče na poboljšanje zdravlja srca i jačanje mozga te revitalizaciju imunološkog sustava.

A sladoled od lubenice od samo dva sastojka nećete pronaći u lokalnoj poslastičarnici, ali ga možete napraviti kod kuće, jer izrada nije komplikovana, a trud će se isplatiti.

Sastojci:

- 700 g lubenice očišćene od koštica

- sk jednog limuna (po želji od limete ili narandže)

+

Gastroljupci mogu dodati i:

- 250 ml grčkog jogurta

- 30 g šećera

- ekstrakt vanilije

Priprema:

Na pleh stavite komad papira za pečenje. Lubenicu očistite od koštica i narežite na manje kocke pa rasporedite po plehu, koji ćete staviti u zamrzivač na najmanje tri sata. Nakon tog vremena izvadite lubenicu i započnite s pripremom sladoleda. Kockice lubenice stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte sok od limuna (limete ili narandže) i sve skupa pomiješajte.

Po želji možete dodati šećer ili grčki jogurt u smjesu od lubenice i limuna - ako želite malo blaži ukus - te sve skupa blendajte. Na kraju dodajte malo ekstrakta od vanilije i pomiješajte.

Dobijenu smjesu prebacite u jednu veću posudu da sladoled možete vaditi u obliku kugli ili u posudice za oblikovanje sladoleda i vratite u zamrzivač na dva-tri sata. Nakon tog vremena kalupe izvadite iz zamrživača i uživajte u zdravom, domaćem i niskokaloričnom sladoledu.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić