Koje voćke najviše hidriraju kožu

Toplotni talas zahvatio je našu zemlju te mnogi pokušavaju na sve načine da se rashlade i hidriraju.

Osim vode, koju svakodnevno pijemo, bitno je znati koje nas namirnice dodatno hidriraju te ih treba što više unositi tokom dugih toplih dana.

Ove voćke najviše hidriraju organizam.

Lubenica

Očigledno je da je lubenica izuzetno bogata vodom, ali ova sočna namirnica je takođe među najbogatijim izvorima likopena, antioksidansa koji pomaže u borbi protiv raka, a nalazi se u crvenim voćkama i povrću.

Bogata je vitaminom C, čisti bubrege i mokraćni sistem. Sadrži čak 93 odsto vode te ju upravo ova karakteristika čini odličnim sredstvom za čišćenje organizma, ali i za mršavljenje. Osim što je moćan antioksidans, sadrži esencijalne omega-6 i omega-9 masne kiseline, cink, likopen.

Sve to lubenicu čini savršenim sredstvom za prirodnu njegu ne samo lica već kože cijelog tijela. Naime, lubenica vlaži i hidrira, tonira i iscjeljuje kožu i liječi akne i opekotine od sunca.

Jagode

Sve bobice su dobra hrana za hidrataciju, ali sočne crvene jagode su najbolji izbor. Malina i borovnica sadrže oko 85 odsto vode, dok su kupine nešto malo bolje sa 88.2 odsto. Šejk od jagoda i jogurta je i vama zasigurno jedna od najomiljenijih zdravih poslastica.

Jagode daju prirodnu slatkost jogurtu, a kombinacija ugljikohidrata, vlakana i proteina čine odličnu kombinaciju za oporavak nakon treninga. Jagode sadrže 92 odsto vode i bogate su vitaminom C, kalijumom, folnom kiselinom i vlaknima. Sadrže i antioksidante antocijanine, elagičnu kiselinu i kvercetin.

Agrumi

Ovi sočni citrusni plodovi mogu pomoći u smanjenju holesterola. Istraživači kažu da jedinjenja u ovom voću pomažu sagorijevanju masti i stabilizuju šećer u krvi.

Grejp, narandže, limeta, limun i ostali agrumi odlično hlade organizam. Tajna je u visokom sadržaju fitonutrijenata poput antocijana, flavona, vitamina C, polifenola. Agrumi dokazano održavaju zdravlje kože i imunog sistema, podstiču metabolizam i poboljšavaju sposobnost organizma da lakše razgrađuje masnoće iz hrane.

Dinja

Jedna četvrtina dinje sadrži samo 50 kalorija, ali isporučuje 100 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina A i C.

Breskve i kajsije

Ako patite od osipa i suhe kože, možda je razlog tome upravo povišena temperatura, čega obično niste svjesni. Uključi breskve u svoj jelovnik jer ćeš tako vrlo brzo nadoknaditi kalijum, vitamine A i B12, te druge hranljive tvari koje pomažu u održavanju tjelesne temperature i poboljšavaju izgled kože. I kajsije su izvrsna prirodna pomoć za snižavanje tjelesne temperature i manje znojenja.

Mango

Ako vam je koža suha, jedite mango. Mango je bogat vitaminima i mineralima, posebno vitaminom A, koji normalizuje proizvodnju i životni vijek ćelija kože. Poboljšava izgled kože i pomaže u borbi protiv akni, jer spriječava povećanu proizvodnju ćelija kože. Poznato je da mrtve ćelije u kombinaciji sa sebumom (prirodnim uljem kože) začepljuju pore.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić