Rižina voda: Tajna duge, glatke i zdrave kose

Žene u Kini i Japanu dugo su koristile rižinu vodu na svojoj kosi kako bi joj omogućile da duže raste i da što kasnije posijedi.

Rižina voda je zapravo skrobna voda koja ostane nakon što se riža kuva ili ostavi da se natopi.

Prema istraživanjima, žene u periodu heian (794. do 1185. n.e.) u Japanu imale su kosu "do zemlje", koju su održavale zdravom pranjem u vodi od riže.

Savremeni ekvivalent ove priče može se naći u Kini.

Jao žene, koje žive u selu Huangluo u Kini, poznate su po tome što imaju kosu dugačku u prosjeku do dva metra.

Pored svoje nevjerovatne dužine, kaže se da kosa Jao žena zadržava boju duže, jer ne počinju da dobijaju sijedu kosu sve dok ne dostignu 80-te. Jao žene pripisuju dužinu i boju svoje kose činjenici da je peru u rižinoj vodi. Kao njene dodatne prednosti navode se i lakše češljanje i raspetljavanje kose.

Priprema i korišćenje

Potrebna vam je jedna šolja riže koju ćete oprati u dvije vode, i to temeljno. Treću vodu koristite za nastavak procesa, nemojte je prosipati, već je prebacite u šerpu.

Zagrijte tu istu vodu, pa ogulite koru narandže i ubacite je da prokuva. Prije nego što vodu sa korom narandže prebacite u teglu, neka se malo ohladi.

Operite kosu šamponom, na uobičajeni način. Prosušite je peškirom, a zatim ravnomjerno nanesite rizinu vodu na kosu i umasirajte je u kosu i kožu glave. Pokrijte kapom za tuširanje i ostavite da djeluje do 20 minuta. Temeljno isperite toplom vodom i stilizujte po želji.

Idealno je ostaviti ovaj tretman do 20 minuta, ali ako vam je kosa kruta nakon ispiranja, pokušajte da je isperete ranije sljedeći put.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić