Istraživanje pokazalo koja je najbolja starosna dob žene za rađanje

Studija koja je obuhvatila više od 31.000 porođaja pokazala je da su djeca koju su rodile žene starosne dobi između 23 i 32 godine imala najmanji rizik od urođenih mana.

Tinejdžerke i žene u ranim dvadesetima imale su veću vjerojatnoću da će roditi djecu s defektima centralnog nervnog sistem, koji utiču na razvoj mozga i kičme, dok su trudnoće žena u zrelim godinama najčešće povezane sa deformitetima glave, vrata, očiju i ušiju.

Naučnici sa Univerziteta Semmelweis u Mađarskoj analizirali su podatke 31.128 trudnoća s potvrđenim nehromozomskim urođenim manama djece zabilježenim u službenoj mađarskoj bazi podataka između 1980. i 2009. godine. Te podatke su uporedili s više od 2.8 miliona rođenih u zemlji tokom istog 30-godišnjeg perioda.

Uopšteno, rizik od urođenih mana povećao se za oko petinu kod žena mlađih od 22 godine u poređenju sa onima unutar idealnog raspona od 23. do 32. godine. Takođe, rizik od urođenih mana kod žena starijih od 32 godine bio je veći za 15 odsto.

Nalazi se odnose na nehromozomske i negenetske urođene mane na koje ne utiču majčini geni. Negenetski, nehromozomski uzroci urođenih mana uključuju konzumaciju alkohola i duvana u trudnoći, prisutnost određenih medicinskih stanja i uzimanje određenih lijekova tokom trudnoće.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković