Poboljšava pamćenje i reguliše hormone: U ovaj začin se mnogi kunu, a vrlo je pristupačan

Mnogo je stvari koje možemo učiniti kako bismo poboljšali naše kognitivno zdravlje, ali prvi korak počinje u kuhinji.

Davanje prioriteta zdravoj ishrani koja uključuje sve hranjive materije jamči uspjeh. I dok je unos dovoljno proteina, vlakana i ugljenih hidrata važan, mnogi zanemaruju blagodati začina. Kako se ispostavilo, neki začini imaju protivupalna svojstva i mogu učiniti čuda za naše zdravlje. A među njima se ističe cimet, koji može poboljšati pamćenje i raspoloženje.

Prema personalnom treneru Džoani Ven, cimet je jedna od najboljih opcija iz mnogih razloga. Osim što je ukusan i odlično se slaže sa slatkim jelima, može podstaknuti metabolizam.

"Redovna konzumacija cimeta može poboljšati pamćenje, ojačati mentalnu budnost i osjećaj prijatnosti. Drugim riječima, odlično podstiče naš mozak ", pojasnila je Ven.

To se događa, kako pojašnjava, zahvaljujući cinamaldehidu, koji ovom začinu daje ukus.

"Cimet takođe pomaže smanjenju koliline upale u tijelu i reguliše hormone stresa. To je važno jer upala u mozgu može dovesti do problema poput depresije i gubitka pamćenja", istakla je.

Cimet možete dodati kafi, čaju ili kuvanom vino, ali i posuti po jogurtu i zobenim pahuljicama. Može biti dodatak kolačima, štrudlama, palačinkama ili smutiju. Mogućnosti su zaista beskrajne.

"Uključivanjem ovog zdravog, ali ukusnog začina u svoju svakodnevnu ishranu, brzo ćete primijetiti poboljšanje mentalne oštrine i raspoloženja", zaključuje Ven.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić